Kombiwar halogenowy
OPTIMUM AX-788G
Nowoczesny kombiwar halogenowy
o dużej pojemności i dużej mocy .
Zalety i dane produktu :
- Możliwości:
- pieczenie ciast, grillowanie (wytapiamy tłuszcz bez zapachu spalenizny),
- gotowanie na parze (na dno misy wlewamy wodę)
- Grzałka halogenowa
- Łatwy w obsłudze: ustawiamy czas pracy 0-60 minut oraz temperaturę 65-250°C
- Misa z przezroczystego szkła ARCOPAL
- Średnica miski: 30 cm
- Wyjmowany kabel zasilający
- Bogate wyposażenie w akcesoria standardowe: uchwyt, ruszt niski, pierścień, stojak na pokrywę.
- Akcesoria dodatkowe: ruszt do przygotowania śniadania w 7 minut
PRZEPISY KULINARNE
HAMBURGERY Z DROBIU:
- paczka mrożonych hamburgerów z drobiu
- rozmrożone hamburgery wyjąć z opakowania, położyć na kawałkach folii aluminiowej na ruszt i lekko posmarować olejem
- zalecana temperatura pieczenia 225°C przez 15 min. na wysokim ruszcie.
FRYTKI ZIEMNIACZANE:
- paczka mrożonych frytek ziemniaczanych
- wysypać z opakowania na siatkę i piec na dolnym ruszcie bez tłuszczu
- zalecana temperatura pieczenia 240°C przez 15 min. na wysokim ruszcie.
SMAŻONE KOTLETY WIEPRZOWE:
- 2 kotlety wieprzowe, sól, tarta bułka, mąka, jajko, olej
- kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Włożyć do wysmarowanego olejem płaskiego naczynia, kotlety posmarować z wierzchu olejem.
- zalecana temperatura smażenia 180°C przez 20 min. na niskim ruszcie. W połowie smażenia należy kotlety odwrócić.
STEKI WOŁOWE Z CZOSNKIEM:
- 1,5 kg wołowiny bez kości, pieprz mielony, 2 ząbki utartego czosnku
- wymieszać pieprz z czosnkiem i tą mieszanka posmarować obustronnie steki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1/2 godziny.
- położyć na niski ruszt i piec w temperaturze 200°C przez 5 min.
FRYTKI O NISKIEJ ZAWARTOŚCI CHOLESTEROLU:
- obrać i umyć 6 ziemniaków średniej wielkości. Pokroić na frytki i osuszyć
- frytki posmarować olejem dietetycznym i rozłożyć warstwą na sitku
- smażyć w temperaturze 250°C ok. 30 min. aż frytki zrumienią się.
KURCZAK SMAŻONY PO TEKSAŃSKU:
- kurczaka ćwiartujemy i wkładamy na 15 min do mieszanki: 1 filiżanka mleka, 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżeczka pieprzu.
- dodajemy 1 filiżankę mąki oraz 1/2 łyżeczki papryki. Tak przygotowaną masą smarujemy kurczaka i zawijamy w posmarowaną tłuszczem folię
- smażymy w temperaturze 150°C ok. 20 min., a następnie przez 5-10 min. w temperaturze 250°C wyjąć kurczaka bezpośrednio po zakończeniu smażenia aby uniknąć działania pary.
PIZZA:
- ciasto na pizzę w proszku, ser twardy 50g, woda 190g, przecier pomidorowy, cebula, wędlina 100g, przyprawy, olej
- z mieszanki pizzy w proszku i wody przygotować ciasto w/g przepisu na opakowaniu, a następnie ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem
- ciasto posmarować olejem i przecierem pomidorowym, układać na nim kawałki wędliny, słoniny, plasterki cebuli, posypać tartym serem
- temperatura pieczenia 150°C na niskim ruszcie przez 25 min.
GRZANKI /TOSTY/ Z SEREM:
- 8 kromek bułki paryskiej, masło, 100g tartego sera
- bułkę paryską pokroić w kromki, lekko posmarować masłem i posypać tartym serem, ułożyć luśno na ruszcie wysokim
- temperatura pieczenia 230°C, ok. 10 min.
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI:
- ciasto: 125g mąki, 1 jajko, 50g cukru, 50g tłuszczu, 10g proszku do pieczenia, owoce
- posypka: 30g masła, 40g grubej mąki, 30g cukru pudru
- wyrobić ciasto ze składników podanych wyżej, rozłożyć w formie i położyć owoce (świeże lub z kompotu), posypać posypką
- temperatura pieczenia 160°C przez 25 min., na ruszcie dolnym.
BABKA PIASKOWA:
- 350g mąki, 250g cukru kruształu, 88g tłuszczu, 4 jajka, 22g proszku do pieczenia, 175 ml wody
- masę wymieszać i roztrzepać w mikserze. Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy
- temperatura pieczenia 175°C prze 30 min. na ruszcie wysokim, forma blaszana o średnicy 250mm i wys. 90 cm.
BABKA DROŻDŻOWA:
- 1 jajko, 1 żółtko, 250 mg mąki tortowej, 1/8 l. mleka, 20g drożdży, 70g tłuszczu, 70g cukru, 50g rodzynek, sól
- składniki wymieszać w rzadkie ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w natłuszczonej formie ok. 1-2 godz.
- temperatura pieczenia 135°C ok. 30 min., ruszt niski
BISZKOPT TORTOWY NISKI:
- 2 żółtka, 110g mąki, 100g cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody, 2 białka
- żółtka ubić z cukrem, dodać wodę, mąkę i pianę z białek. Wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy
- temperatura pieczenia 130°C przez 20 min., ruszt wysoki
WOłOWINA PO INDONEZYJSKU:
- 600g karkówki, 1 utarty ząbek czosnku, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki kminku, sól, przyprawy
- mięso pokroić w dwucentymetrowe kostki. W misce wymieszać: czosnek, sos sojowy, kminek, olej, sól, przyprawy. Do mieszanki dołożyc mięso i dobrze wymieszać, włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
- wyjąć mięso z mieszanki i nakładać pojedyncze kawałki na ruszt do szaszłyków
- temperatura pieczenia 200°C, ok. 8-10 min na niskim ruszcie.
JAJKA NA WODZIE:
- jajka, sól, woda
- jajka wbić do oddzielnych filiżanek, posolić i zalać dwoma łyżkami wody tak, aby żółtko znajdowało się pod wodą
- temperatura gotowania 180°C, 5 min. na niskim ruszcie
JAJKA GOTOWANE:
- umyte jajka położyć na niski ruszt, gotować
- po ugotowaniu podstawić pod zimną wodę, aby je ostudzić
- temperatura gotowania 200°C, 5 min. (na miękko), 7 min. (na twardo)
ZIEMNIAKI PIECZONE:
- jednakowej wielkości ziemniaki umyć pod bieżącą wodą
- nadkroić je i w powstałe szczeliny włożyć kawałek masła lub słoniny
- piec tak, aby skórka była chrupiąca
- temperatura pieczenia 250°C, 35 min. na niskim ruszcie
KURCZAK W POTRAWCE JARZYNOWEJ:
- 450g filetów kurczaka, 1 łyżka wina, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pieprz, 1 roztarty ząbek czosnku, 1/4 filiżanki brukselki
- mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej, dodać pozostałe składniki i włożyć do lodówki na 2 godz.
- następnie położyć na folii na niskim ruszcie
- temperatura pieczenia 180°C, 20 min.
Podana cena zawiera koszty KGO
Wystawiamy faktury VAT !!! |