Przedmiotem tej aukcji jest Przyprawa Kolendra mielona
Zastosowanie
Kolendra jest ziołem, które swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim kuchniom azjatyckim. W Indiach kolendra stosowana jest jako dodatek do sosów chutney oraz do potraw curry. Ponadto kolendra popularna była w Chinach i Tajlandii.
Właściwości i zastosowanie kolendry
Ponieważ obróbka termiczna zmniejsza walory smakowe kolendry, dodaje się ją do dań bezpośrednio przed podaniem. Szczególnie dobrze komponuje się z rybami, zupami i sałatkami. Kolendra mielona stanowi składnik przypraw takich jak pieprz ziołowy, curry czy masala, używana jest także w produkcji wędlin i musztard.
stosowana szeroko jako przyprawa do sosów, mięs, piwa, używana w przemyśle cukierniczym, ale również znana jako surowiec leczniczy, stosowany we wszelkiego rodzaju dolegliwościach przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka, wątroby i dróg żółciowych. nasiona kolendry siewnej pobudzają czynności żołądka i jelit, regulują nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym, leczą nieżyty żołądka, biegunki, wzdęcia, wiatry, działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, żółciopędnie, wzmagają działalność gruczołów trawiennych. Od dawien dawna znane jest też skuteczne działanie tych przetworów na granulację tkanek, dzięki czemu używa się ich w leczeniu zastarzałych ran i wrzodów. Napar z nasion kolendry (1 łyżeczka nasion na 1 szklankę wrzącej wody, odstawić pod pokrywką na 20 min., przecedzić) pobudza apetyt, wpływa na poprawę trawienia, działa przeciwskurczowo przy wzdęciach, podwyższa kwasowość soku żołądkowego. Napar przyjmuje się 3-4 razy dziennie po 1 łyżce. nasiona kolendry stosuje się jako środek przeciwbólowy i dezynfekujący w zaburzeniach trawienia, chorobie wrzo- dowej żołądka i dwunastnicy (10 zmiażdżonych ziarenek nasion kolendry połykać 1-2 razy dziennie).
Waga :100g
|
|