Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
Kolendra siewna jest jednorocznym, silnie aromatycznym ziołem osiągającym wysokość 30 - 90cm.
Kolendra siewna pochodzi z południowej Europy oraz z obszarów Morza Śródziemnego i jest jednym
z najważniejszych przypraw używanych w przyrządzaniu potraw.
W azjatyckiej medycynie ludowej, kolendra siewna była używana do leczenia problemów żołądkowych, mdłości, gorączki, odry,
przeziębień oraz przepuklin. W zachodniej medycynie ludowej, kolendra siewna znalazła zastosowanie głównie w leczeniu
problemów trawiennych i żołądkowych. Olej z nasion kolendry siewnej znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym do
maskowania nieprzyjemnego smaku niektórych lekarstw. Kolendra siewna jest ziołem bogatym w witaminy i minerały. Zawiera
witaminę A, B oraz C. Ponieważ nie zawiera kalorii, kolendra siewna jest ulubionym ziołem ludzi stosujących dietę.
Owoce kolendry siewnej regulują trawienie oraz przeciwdziałają wzdęciom.
Młode, świeże zioło może być dodawane do sałatek, potraw z ryb oraz zup. Kolendra siewna
jest podstawowym składnikiem salsy, sosu pomidorowego. Jest podstawą w kuchni azjatyckiej,
meksykańskiej, południowoamerykańskiej, wschodniohinduskiej. Kolendrę siewną dodaje się do potraw
z tuńczyka, kraba, łososia, krewetek. Zioło to świetnie nadaje się do wszelkich potraw z baraniny
lub wieprzowiny, gotowanej fasoli, smażonego ryżu, do potraw z drobiu. Kolendra siewna
traci swój aromat smakowy w czasie gotowania dlatego też należy ją dodawać przed samym podaniem potrawy.
Nasiona kolendry siewnej są kluczowym składnikiem w ostrej przyprawie kuchennej zwanej "curry powder".
W Indiach, nasiona kolendry siewnej są często lekko podpiekane przed ich zmieleniem w celu podwyższenia
ich smaku podobnego do curry. W kuchni środkowo-wschodniej, kolendra siewna jest szeroko stosowana
do potraw mięsnych oraz duszonych.
Nasiona zioła, zarówno zmielone jak w całości, są dodawane do kiszonek, zup, sosów,
owocowych deserów takich jak duszone jabłka czy śliwki, do wszystkich rodzajów potraw mięsnych.
Nasiona kolendry siewnej mogą być dodawane do grzanego wina w
celu wyeksponowania ciepłego, letniego smaku.
Kolendra siewna wyśmienicie rośnie w niezbyt ciężkiej, żyznej glebie. Toleruje szeroki zakres
kwasowości podłoża, jest odporna na chłód i upał. Wymaga miejsca bardzo słonecznego
i częstego podlewania w czasie suszy, należy sadzić ją w miejscach osłoniętych od wiatru.
Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 3g (ok. 300szt.) nasion z załączoną instrukcją wysiewu oraz dalszej uprawy.
Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam,
nasiona wysyłam jedną przesyłką.
|