Suplement diety – Colvita Kolagen
120 kaps.
COLVITA® to suplement diety w postaci kapsułek i naturalny kosmetyk o sensacyjnych właściwościach. Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze skór rybich, ekstraktu alg morskich i bioprzyswajalnej witaminy E (octan D-α-tokoferylu).
COLVITA® jest pochodną wielkiego wynalazku polskiej biotechnologii, jakim było wyekstrahowanie do postaci hydratu, z zachowaniem naturalnej dla organizmów żywych trójspiralnej konformacji białka – czystego, naturalnego kolagenu ze skór rybich. Inspiracją do stworzenia COLVITY® stał się Kolagen Naturalny Inventia®, wynalazek polskiej biotechnologii – pozyskiwany ze skór rybich aktywny biologicznie kolagen.
COLVITA® Suplement diety to całkowicie nowe podejście do problemu dbałości o tkanki zbudowane z kolagenu. Suplement ten jest ukoronowaniem prac nad grupą produktów pozyskiwanych z rybiego kolagenu, który zatrzymuje nasz dobry czas. Dzięki suplementacji skóra staje się gładsza i bardziej miękka. Promienieje blaskiem, jest świetnie nawilżona, a pielęgnowana jednocześnie żelem kolagenowym i jego pochodnymi od zewnątrz – staje się także znacznie młodsza.
Łańcuchy ludzkiego kolagenu zbudowane są z ok. 20 aminokwasów. Tylko część z nich organizm produkuje w procesach metabolicznych. Pozostałe muszą być dostarczone z pożywieniem Wspieranie ustroju suplementem diety COLVITA® jest nieustającym odbudowywaniem swoistego magazynu aminokwasowego dla komórek wytwarzających i serwisujących kolagen. COLVITA® wytwarzana jest z liofilizowanego kolagenu rybiego. Potrójna helisa kolagenowa, podobna budową do spirali DNA, ale funkcjonująca w przestrzeni zewnątrzkomórkowej jest nośnikiem informacji dotyczących zasobów aminokwasowych kręgowców.
LIOFILIZACJA jest to zamrażanie czystego kolagenu do minus 40⁰C w warunkach próżni i sublimacyjne usuwanie z niego wody (suszenie). Zapewnia to najwyższą czystość, biologiczną trwałość składników odżywczych i aminokwasów zachowanych w formie naturalnej. Proces ten pozwala zachować składnikom również doskonałą higroskopijność produktu, a co za tym idzie, również niezwykle wysoką przyswajalność.
Składniki i ich charakterystyka:
Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie ludzkim i głównym składnikiem tkanki łącznej. Odpowiada m.in. bezpośrednio za kondycję skóry. Wytwarzany jest i serwisowany przez komórki wytwórcze: fibroblasty i chondrocyty. Stan kolagenu ustrojowego wyznacza wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Kolagen stanowiący główny składnik COLVITY® jest liofilizatem unikalnego w skali światowej hydratu tropokolagenu ze skór rybich, o budowie łańcuchów α1 i α2 niemal identycznych z ludzkim. Bioprzyswajalny kolagen zawarty w COLVICIE® dostarcza peptydy, wolne aminokwasy i hydroksyaminokwasy, w tym hydroksyprolinę, której zawartość w liofilizowanym białku sięga wartości 11%.
Algi (Fucus vesiculosus) pozyskiwane są z czystych wód Archipelagu Brehat u wybrzeży Francji. Algi wykorzystane w produkcji naszego suplementu diety nie zostały wybrane do składu COLVITY® spośród wielu ekstraktów roślinnych przypadkowo. Zawierają one wysoką zawartość jodu, który występuje w algach morskich naturalnie i który najważniejsze swoje zadanie spełnia jako składnik strukturalny hormonów tarczycy i pomaga w jej prawidłowym funkcjonowaniu. Ponadto jod wpływa na utrzymanie właściwej struktury skóry. Rola jodu jest również ważna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina E – występuje w wielu suplementach diety ponieważ jest najlepiej poznanym i bardzo skutecznym antyutleniaczem. Działanie syntetycznej witaminy E jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnych źródeł bardzo słabe. W COLVICIE® zastosowano octan D-alfa-tokoferylu – formę witaminy E otrzymywaną ze źródła naturalnego, jakim są ziarna soi i wykazującą wysoką aktywność biologiczną. O wyborze witaminy E do składu COLVITY® zadecydowały jej właściwości. Witamina E chroni przed degeneracją najważniejszy bastion młodości i witalności – kod genetyczny komórek skóry – DNA. Z tego też względu witamina ta uznawana jest za istotny czynnik hamujący proces starzenia się.
Zalecane dzienne spożycie:
2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E rozpuszczalnej wyłącznie w tłuszczach. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Zaprzestać używania w wypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
DZIAŁANIE
-
Kolagen pielęgnuje skórę od wewnątrz, czyniąc ją elastyczną i sprężystą,
-
Kolagen pomaga w utrzymaniu prawidłowej struktury skóry,
-
Witamina E spowalnia proces starzenia tkanek chroniąc je przed stresem oksydacyjnym,
-
Jod pomaga zachować prawidłowy stan skóry.
W procesie projektowania COLVITY® świadomie zrezygnowano z dodania do składu wielu substancji aktywnych, w tym również tych wspomagających syntezę kolagenu. Skoncentrowano się na tym, by COLVITA® była suplementem unikalnym, by użytkownikom dać przede wszystkim określone benefity i zarazem bezpieczeństwo.
Składniki:
Algi (Fucus vesiculosus), kolagen rybi, witamina E (octan D-α-tocoferylu), żelatyna rybia – kapsułka, liofilizowana cytryna – nośnik.
Wartość odżywcza
|
1 kapsułka (397 mg) |
2 kapsułki (794 mg) |
100 g |
Wartość energetyczna |
4,77 kJ / 1,14 kcal |
9,54 kJ / 2,28 kcal |
1202 kJ / 287 kcal |
Tłuszcz |
0,01 g |
0,02 g |
2,8 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,003 g |
0,006 g |
0,8 g |
Węglowodany |
0,08g |
0,16 g |
20,4 g |
Cukry |
0,05 g |
0,09 g |
11,5 g |
Błonnik |
0,10 g |
0,21 g |
26,1 g |
Białko |
0,13 g |
0,25 g |
31,9 g |
Sól |
0,01 g |
0,02 g |
2,4 g |
Kolagen |
0,10 g |
0,20 g |
25,2 g |
Witamina E |
6 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu (50 % RDA) |
12 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu (100% RDA) |
1,7 g |
Algi Fucus vesiculosus
w tym jod
|
0,10g
45 µg (30 % RDA)
|
0,20 g
90 µg (60% RDA)
|
25,2 g
0,014 g
|