Wydawnictwo: Jacek Olesiejuk Oprawa: miękka ISBN:[zasłonięte]978-8308-122-8 Stron: 314 Wymiary: 115x150
Oto kompletny przewodnik po świecie drinków serwowanych w barach na wszystkich kontynentach: od Anejo Highball po Bloody Mary, od Singapore Sling po Zombie!
Książka ta jest niezwykłym podręcznikiem barmana.
Zawiera ponad 200 receptur na najlepsze drinki, z takimi klasycznymi jak Tom Collins czy Fuzzy Navel, oraz współczesnymi przebojami: Mojito czty Scorpion Bowl. Uzupełnieniem obszernych opisów drinków są barwne zdjęcia. Niektóre z koktajli zdążyły obrosnąć w legendy: Gin Rickey został stworzony, by zaspokoić spragnionego lobbystę, Grog był pijany przez marynarzy brytyjskiej marynarki wojennej jako lekarstwo na szkorbut, a Gibson początkowo był tylko szklanką wody z cebulką w środku.
Zamieszczono tu także informacje na temat pory dnia pasującej do konkretnego drinka oraz wskazówki dotyczące odpowiedniego doboru potraw - homar z Cape Codderem, pikantny ser żółty i krakersy do ginu z tonikiem, dip z ciemnej fasoli i chipsy do Cuba Libre... Bez względu na to , czy planujesz koktajlowe przyjecie czy w barze z ciekawością przyglądasz się stojącemu przed tobą trunkowi, nasz przewodnik pomoże ci rozwiać wszelkie wątpliwości związane ze sztuką barmańską.
Na zdrowie!