Opakowanie zawiera aż 100 g. oryginalnej świeżej japońskiej zielonej herbaty Kokeicha
kraj pochodzenia : Japonia
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie o wysokiej barierowości odporne na działanie czynników zewnętrznych
Kokeicha - to zielona herbata japońska, niewątpliwie prawdziwy rarytas.
Nie jest to typowy susz herbaciany, nie są to też listki ani pąki. Dlaczego Kokeicha jest taka wyjątkowa?
Jej proces produkcji jest nie podobny do żadnej innej herbaty.
Pochodzi ona z Japonii a dokładniej z prefektury Shizuoka, a proces produkcji wygląda następująco.
Po zbiorze, liście gotowane są na parze do momentu w którym zaczną się rozpadać. Łodygi i żyły liści są usuwane,
a pozostała część zostaje zmiażdżona na drobny proszek. Następnym etapem jest dodanie do proszku wody oraz pasty ryżowej.
To jednak jeszcze nie koniec, masa która powstała zostanie przepuszczona przez maszynkę z małymi otworami
z których to wychodzą gotowe do zaparzenia liski herbaty Kokeicha.
Dzięki temu unikalnemu procesowi, kokeicha zyskuje niepowtarzalny świeży i lekki smak.
Napar o cytrynowym kolorze ma intensywny, wytrawny, lekko gorzkawy aromat i delikatny smak.
Można ją parzyć kilkakrotnie aż do całkowitego rozpuszczenia.
Polecam również w wersji mrożonej:
Wsypujemy 6 herbacianych łyżeczek suszu do dzbanka, zalewamy 300ml wody. Parzymy 5 minut.
Po tym czasie dodajemy ok. 1l wody i lód. Całość można dosłodzić dla smaku oraz dodać cytryny.
Listki herbaty Kokeicha mogą mieć jeszcze jedno zastosowanie – kulinarne.
Poleca się dodawać je do lodów, makaronow, jogurtów, wypieków, oraz co bardzo ciekawe owoców morza.