Opis budowy piecokuchni
Korpus wodny kotłów wykonany jest z blachy stalowej o grubości od 4mm do 6mm. Blachy korpusu spawane są metodą Mig-Mag, a ściany płaskie wzmocnione zespórkami. Większość elementów w kotle jest zaginana zaginarkami numerycznymi.
Komora paleniskowa kotłów ma kształt graniastosłupa. Wylot spalin z komory paleniskowej znajduje się w górnej części jej ściany tylnej, a spaliny przepływając do ciągów poziomych kotłów omywają poziome kanały kondensacyjne.
Kanały poziome kotłów zbudowane są w formie kanałów o przekroju prostokątnym.
Czopuch z przepustnicą spalin wykonany jest rury grubościennej, zamontowany jest na tylnej ścianie kotła.
Przepustnica spalin wykonana jest w formie przegrody z osią obrotu, umożliwiającą regulację ciągu spalin w kanałach kotłów, a więc regulacje mocy kotła (wydajności).
Ruszt kotła to ruchome ruszta żeliwne.
Ruszt dolny stosowany do ogrzewania pieca jako kotła C.O. praca zimą
Ruszt górny – umieszczany na podpórkach ściany bocznej, przeznaczony do ogrzewania płyty kuchennej (grzewczej) w okresie letnim
Drzwiczki popielnikowe wyposażone w zawiasy poziome oraz łańcuch. W górnej części czołowej ściany kotłów znajduje się zaczep łańcucha, co pozwala na podwieszenie otwartych drzwiczek w czasie usuwania popiołu.
Drzwiczki zasypowe wykonane z blachy stalowej wyposażone w ekran ogniskowy znajdują się w górnej części przedniej ściany kotłów. Służą do zasypu paliwa do kotła.
Drzwiczki paleniskowe usytuowane nad rusztem wykonane są z blachy stalowej i posiadają ekran ogniskowy. Służą do odżużlowania i odpopielania rusztu.
Wyczystka górna czołowa przeznaczona jest do czyszczenia poziomych kanałów spalin. Zamykana jest szczelna pokrywą mocowana na zawiasach.
Króciec wylotowy i dopływowy wody znajdują się odpowiednio w dolnej części tylnej ściany kotłów i na stropie kotłów. Instalację wodna z kotłem należy łączyć kołnierzowo lub złączami gwintowanymi.
Króciec spustowy wody służy do opróżniania kotłów i instalacji z wody.
Izolacja cieplna kotłów wykonana jest z wełny mineralnej i osłonięta jest płaszczem z blachy lakierowanej ( kolor izolacji jak na zdjęciu - SZARY).
Wymiary (bez czopucha)
długość (głębokość) - 50 cm
wysokość - 92 cm
szerokość pieca - 60 cm
Wyposażenie kotła
Na wyposażeniu normalnym kotła znajduje się płyta kuchenna oraz komplet ruszt żeliwnych.
Na boku kotła przewidziano:
- króciec służący do wkręcania termometru,
- króciec służący do wkręcania manometru wraz z kurkiem manometrycznym,
- króciec regulacji ciągu komina,
Termometr, manometr oraz czujnik regulacji komina dostarczany na specjalne życzenie nabywcy kotła.
Możliwość dokupienia:
- miarkownik ciągu powietrza ¾" - 90,00zł
- zawór spustowy ¾" - 22,00zł
- termometr C.O. okrągły - 18,00zł
- zestaw do czyszczenia kotła (haczyk i dziabka) - 20,00zł
Cały zestaw 150,00zł
Rozpalanie kotła
Rozpalanie w zimnym kotle można rozpocząć po upewnieniu się, że instalacja jest prawidłowo napełniona wodą, oraz że woda w instalacji nie zamarzła.
Utworzyć całkowicie drzwiczki popielnikowe i przepustnicę spalin w czopuchu. Rozpalania powinno się odbywać powoli, najpierw drewnem, na które po rozpaleniu narzuca się cienką warstwę węgla grubszego sortymentu – najlepiej orzech. Po zapaleniu się węgla należy dosypać nieco grubszą warstwę, a dopiero po jego rozpaleniu i uzyskaniu na ruszcie warstwy żaru, można napełnić komorę paleniskową odpowiednią porcja węgla – do wysokości dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych. Warstwa węgla powinna być usypana w kształcie stożka tworzącego się w sposób naturalny przy zasypie paliwa. Warstwy tej nie należy rozgarniać i wyrównywać. Taki sposób zasypu ma na celu ułatwienie powierzchniowego spalania węgla.
Wykonujemy kotły uwzględniając wymagania klienta, dostosowując piec do wymogów kotłowni!
(Czopuch prawy, lewy bok, tył; drzwiczki prawe, lewe; usytułowanie króćcy)
KOCIOŁ 12/6 KW
Znamionowa moc cieplna kotła używanego jako kocioł CO 12 kW
Znamionowa moc cieplna kotła używanego do ogrzewania górnej płyty kuchennej 6kW
Orientacyjna pow. ogrzewanych pomieszczeń od 70 m2 do 120m2
WYSTAWIAMY FAKTURĘ VAT