Tytuł
|
Żywienie koni
|
Autor
|
Helmut Meyer,
Manfred Coenen |
Wydawca
|
PWRiL
|
Rok wydania
|
2009
|
Liczba stron
|
302
|
Wymiary
|
175 x 245 mm
|
Okładka
|
twarda
|
ISBN
|
[zasłonięte]978-83-01037-1
|
W bogatej ofercie naukowych i popularnonaukowych opracowań, poświęconych
głównie hodowli i użytkowaniu koni brak zwartego opracowania poświęconego w
całości żywieniu koni. Przykładowo, dotychczasowe dane na temat całkowitego
zapotrzebowania koni wyścigowych czy też ogierów rozpłodowych na energię
pochodzą tylko z obserwacji praktycznych. Skład dawki pokarmowej,
częstotliwość żywienia, rodzaj i zakres stosowanych dodatków paszowych są
często tajemnicą danej stajni. Wszystko to sprawia, że wiele osób
zainteresowanych utrzymaniem tych zwierząt ma ogromne problemy ze
znalezieniem miarodajnych i wyczerpujących informacji na temat żywienia
koni.
Należy mieć nadzieję, że przekazane do rąk Czytelnika polskie wydanie
książki „Żywienie koni" będzie w tym względzie pomocne. Jest ona skierowana
do wszystkich, którym poprawne, zgodne z dobrostanem zwierząt żywienie koni
leży głęboko na sercu.
Przydatne informacje znajdą w niej zarówno Czytelnicy, którzy mają głęboką
wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki.
Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca
błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom
zapobiegania.
Dobrze i przystępnie opracowany rozdział poświęcony fizjologii przewodu
pokarmowego konia, jak również szeroko rozbudowane informacje na temat bazy
paszowej, składu chemicznego i właściwości pasz sprawiają, że opracowanie to
spełnia także kryteria podręcznika akademickiego.
Trafiające do rąk polskiego Czytelnika, czwarte, znacznie poszerzone w
stosunku do wcześniejszych, wydanie „Żywienia koni" prof. dr. Helmuta Meyera
zostało bardzo dobrze przyjęte przez niemieckich hodowców koni. Miejmy
nadzieję, że spełni ono także oczekiwania hodowców i pasjonatów koni w
Polsce.
Prof. dr hab. Antoni Lipiec Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
W treści:
1. Od liściożercy do „owsianego silnika" 13
2. Wiadomości ogólne 19
3. Podstawy żywienia 27
4. Zapotrzebowanie na energię, składniki pokarmowe i
strukturalne 57
5. Pasze 99
6. Stajnia 149
7. Żywienie praktyczne 157
8. Żywienie szczegółowe 167
9. Choroby i zaburzenia o podłożu żywieniowym 209
10. Dietetyka 245
11. Żywienie a ochrona zwierząt 265