Jedna z najstarszych przypraw. Jego nasiona znajdowano w potrawach z
egipskich grobowców. O kminku
wspomina także Stary Testament , w księdze
Izajasza. Z uwagi na swój aromatyczny zapach, uważano go za roślinę
chroniącą przed złymi czarami. Kminek powinien znaleźć się w kuchni
każdego dobrego kucharza.
Owoce kminku charakteryzuje ostry, korzenny smak i zapach. Znajdują
także swoje zastosowanie w wielu mieszankach
przyprawowych służących do
aromatyzowania chleba, przyprawiania kiszonej kapusty, pieczonych mięs
(wieprzowiny, dziczyzny), niektórych serów, mieszanek jarzynowych. Może
być również przyprawą do zup,
ciasteczek, szarlotki, pieczonych jabłek i
sera. Stanowi podstawowy składnik likierów.
Wartość Odżywcza
Zapach i smak zawdzięcza olejkowi lotnemu 7% (skład: terpen, limonen,
karwon). Zawiera tłuszcze (20%), białko, flawonoidy, cukry i inne
substancje. Wywiera duży wpływ na trawienie, jest wiatropędny, działa
przeciwskurczowo na przewód pokarmowy. Kminek jest dobrą przyprawą do
potraw tłustych i ciężkostrawnych ze względu na jego właściwości
przeciw wzdęciowe.
Znaczenie lecznicze
Wyciągi z kminku np. herbaty, wywierają działanie przeciwskurczowe,
zapobiegają wzdęciom, pobudzają apetyt.
Przechowywanie
Kminek należy przechowywać w szczelnie zamokniętych pojemniczkach,
chroniących przed światłem.
Pochodzenie
Polska
Przykładowe zastosowanie
Udziec barani na kminku
Skład:
- 1kg udźca baraniego (można użyć zamiast baraniny szynki wieprzowej
bez tłuszczu i błon)
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka kminku,
- 2 łyżki cebuli,
- 1 łyżka czosnku,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżka utartego chleba,
- smalec
Przygotowanie
Udziec rozbijamy, solimy, nacieramy pastą z utartej cebuli, czosnku,
papryki i pieprzu. Brytfannę smarujemy smalcem, kładziemy udziec w
środku, zalewamy nieznacznie wodą i dusimy powoli około pół godziny. Po
podduszeniu posypujemy mięso kminkiem, chlebem i pieczemy na złoty kolor
przez około godzinę. Podajemy z ziemniakami i sałatką z ogórków.
Doypack to nowoczesne opakowanie, przyprawy które Państwu oferujemy nie zawierają żadnych
wspomagaczy przedłużających czas przydatności do spożycia, tym bardziej nie posiadają w swoim składzie
dodatków wzmacniających smak i zapach, są to czyste mieszanki przypraw. Opakowania
doypack pozwalają nam utrzymać świeżość tych przypraw przez długi czas, potrafią sprostać
oczekiwaniom klientów, są najlepszym rozwiązaniem, dlatego Nasze przyprawy pakujemy
w te wyjątkowe opakowania typu doypack.