Kminek mielony
-
Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) – gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych
-
-
Rozłupnia, złożona z dwu oddzielnych niełupek, długości 4–6 mm, podwieszonych na wspólnym wieszadle za pomocą cienkich nici, które po wyschnięciu stają się kruche i łatwo obłamują. Owoce są w stanie dojrzałym brunatne, wydłużone, nieco zagięte ku stronie wewnętrznej, a na stronie zewnętrznej opatrzone 5 żeberkami.
-
Surowiec zielarski: owoc (Carvi Fructus), w którego skład wchodzi olejek eteryczny (Oleum carvi).
Olejek kminkowy destylowany z owoców to przezroczysta, żółtawa ciecz o przyjemnym zapachu i lekko piekącym smaku.
Działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo.
-
Roślina przyprawowa
Nasiona, o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku, stanowią przyprawę do:
sałatek, past;
kapusty, pieczonych jabłek i sera;
potraw smażonych lub zawierających dużą ilość tłuszczu: kotletów zbożowych, omletów;
wypieków: chleba, paluszków i pasztecików;
zup: grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku.
składnik wódek (kminkówka) i likierów (alasz). Zioła posiadają certyfikaty Bio-Siegel, Demeter, są w 100% organiczne.
Opakowanie- 50g
Produkt nie zawiera składników pochodzących z organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Jakość kontrolowana przez BCS- Öko-Garantie GmbH w Norymbergii oraz stowarzyszenie ceryfikujące Demeter-Bund i BNN.