Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Klej spożywczy CMC /Tylose Powder/ 20g

25-04-2014, 18:39
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4 zł     
Użytkownik juscorpion
numer aukcji: 4156276773
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 18   
Koniec: 25-04-2014 18:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM

Przedmiotem aukcji jest 20 g CMC/w proszku/ znanego również pod nazwą
TYLOSE POWDER, / TYLO./

Proszek CMC + woda = klej w żelu

Przepis
1 płaska łyżeczka proszku CMC na 30 gram
przegotowanej wody.
Zamieszać i odstawić do uzyskania konsystencji żelu.

CMC, E466 jest modyfikowaną celulozą/ zwykła celuloza nie rozpuszcza się w wodzie/
Jest jednym z najbardziej uniwersalnych hydrokoloidów.
CMC rozpuszcza się w zimnej wodzie,tworzy bezbarwną zawiesinę,
bez smaku i zapachu,można go barwić.Najlepiej jednak zabarwić
potrzebną ilość masy na dany kolor już po dodaniu Tylose i wyrobieniu masy.
W środkach spożywczych jest stosowany jako stabilizator,zagęstnik.
Jest w lodach /zapobiega tworzeniu się kryształków lodu/,sosach /sosy sałatkowe/,
pasztetach, deserach /np. jogurty/. Zatrzymuje wilgoć w ciastach, podczas pieczenia
wpływa korzystnie na objętość oraz zawieszenie w strukturze ciasta dodatków
/np.owoców/, wydłuża też okres świeżości produktu

Pakowany w woreczkach z zapięciem strunowym.

Jest zamiennikiem tragakantu(gumy tragakantowej),jest bezwonna.
Niewielki dodatek gumy celulozowej(o proporcjach: 1 łyżeczka na 500g) połączony z odrobiną
wody i dodany do lukru plastycznego sprawia,że staje się on jeszcze łatwiejszy w obróbce.
Jest bardziej elastyczny i wolniej zastyga
Dekoracje z lukru plastycznego z dodatkiem CMC są bardziej trwałe.
Produkt szczególnie przydatny podczas korzystania z silikonowych foremek
oraz samodzielnego formowania lukrowych figurek.

Inne nazwy z którymi można się spotkać to:E466 oraz marka CAI TYLOSE POWDER
najczęściej używana w USA przez artystów sugar craftingu.

Proporcje: około 1 łyżeczki na 500g masy cukrowej.
Należy zawsze pamiętać o dokładnym owinięciu masy folią spożywczą
dzięki czemu masa nie wyschnie.

ZOBACZ

http//www.niezleciacho.com/
http//monikascakes.blogspot.com/2[zasłonięte]010 12 archive.html

Jak wykonać /przykłady/

4 białka z dużych jaj
900g cukru pudru
12 łyżeczek Tylose
4 łyżeczki Planty / może być inny roślinny tłuszcz/
Część cukru/1 szklanka/odłożyć/Białka i pozostały cukier ubić na sztywno.
Dodać Tylose/CMC/,chwilę mieszać.
Natłuścić ręce Plantą.
Wyłożyć wymieszaną masę na posypany cukrem pudrem blat.
Wyrobić dodając resztę cukru a następnie odłożyć na 2 godziny do lodówki.

Koniecznie SZCZELNIE zapakować w folię.

-----------------------------------
750g cukru pudru
1łyżkę glukozy lub syropu kukurydzianego
4 łyżki przegotowanej chłodnej wody /ok.37st.C/
1 łyżka Tylose /CMC/
Glukozę połączyć z wodą.1/4 cukru odłożyć,resztę dokładnie połączyć z CMC
Połączyć z wodą z glukozą,wymieszać,

Dokładnie owinąć folią.

Wstawić do lodówki na ok.8 godzin.
Po wyjęciu wyrabiać z pozostałym cukrem min.10-15 minut.
Glukoza lub gliceryna powoduje wolniejsze wysychanie.

.
Jeśli masz pytania napisz do mnie.
Mogę zrobić dodatkowe zdjęcia, napisz jeśli będą potrzebne.
Licytuj z głową nie odwołuję ofert.




000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte][zasłonięte]00000