|
WITAM Przedmiotem aukcji jest 20 gram CMC/w proszku/ znanego również pod nazwąTYLOSE POWDER, / TYLO./ Data ważności do spożycia/na opakowaniu/ 2016.10.21. Proszek CMC + woda = klej w żelu Przepis1 płaska łyżeczka proszku CMC na 30 gramprzegotowanej wody.Zamieszać i odstawić do uzyskania konsystencji żelu.
CMC, E466 jest modyfikowaną celulozą/ zwykła celuloza nie rozpuszcza się w wodzie/Jest jednym z najbardziej uniwersalnych hydrokoloidów.CMC rozpuszcza się w zimnej wodzie,tworzy bezbarwną zawiesinę,bez smaku i zapachu,można go barwić.Najlepiej jednak zabarwić potrzebną ilość masy na dany kolor już po dodaniu Tylose i wyrobieniu masy. W środkach spożywczych jest stosowany jako stabilizator,zagęstnik.Jest w lodach /zapobiega tworzeniu się kryształków lodu/,sosach /sosy sałatkowe/,pasztetach, deserach /np. jogurty/. Zatrzymuje wilgoć w ciastach, podczas pieczeniawpływa korzystnie na objętość oraz zawieszenie w strukturze ciasta dodatków/np.owoców/, wydłuża też okres świeżości produktu Pakowany w woreczkach z zapięciem strunowym. Jest zamiennikiem tragakantu(gumy tragakantowej),jest bezwonna.Niewielki dodatek gumy celulozowej(o proporcjach: 1 łyżeczka na 500 gram) połączony z odrobinąwody i dodany do lukru plastycznego sprawia,że staje się on jeszcze łatwiejszy w obróbce.Jest bardziej elastyczny i wolniej zastygaDekoracje z lukru plastycznego z dodatkiem CMC są bardziej trwałe.Produkt szczególnie przydatny podczas korzystania z silikonowych foremekoraz samodzielnego formowania lukrowych figurek. Inne nazwy z którymi można się spotkać to:E466 oraz marka CAI TYLOSE POWDERnajczęściej używana w USA przez artystów sugar craftingu. Proporcje: około 1 łyżeczki na 500 gram masy cukrowej.Należy zawsze pamiętać o dokładnym owinięciu masy folią spożywcządzięki czemu masa nie wyschnie.
ZOBACZ http//www.niezleciacho.com/http//monikascakes.blogspot.com/2[zasłonięte]010 12 archive.html Jak wykonać /przykłady/ 4 białka z dużych jaj900g cukru pudru12 łyżeczek Tylose4 łyżeczki Planty / może być inny roślinny tłuszcz/Część cukru/1 szklanka/odłożyć/Białka i pozostały cukier ubić na sztywno.Dodać Tylose/CMC/,chwilę mieszać.Natłuścić ręce Plantą.Wyłożyć wymieszaną masę na posypany cukrem pudrem blat.Wyrobić dodając resztę cukru a następnie odłożyć na 2 godziny do lodówki. Koniecznie SZCZELNIE zapakować w folię. -----------------------------------750g cukru pudru1łyżkę glukozy lub syropu kukurydzianego4 łyżki przegotowanej chłodnej wody /ok.37st.C/1 łyżka Tylose /CMC/Glukozę połączyć z wodą.1/4 cukru odłożyć,resztę dokładnie połączyć z CMCPołączyć z wodą z glukozą,wymieszać, Dokładnie owinąć folią. Wstawić do lodówki na ok.8 godzin.Po wyjęciu wyrabiać z pozostałym cukrem min.10-15 minut.Glukoza lub gliceryna powoduje wolniejsze wysychanie.Kraj pochodzenia: Niemcy
. Jeśli masz pytania napisz do mnie.
000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte][zasłonięte]00000 |
|
|