Bentonit - jest pęczniejącym iłem, a jego nazwa pochodzi od pierwszego eksploatowanego złoża
w Forcie Benton w USA.
Bentonit jest powszechnie znany ze swoich wybitnych zdolności pęcznienia. Może adsorbować 5 razy więcej wody niż sam waży, a przy pełnym nasyceniu zajmuje objętość 12 - 15 razy większą niż jego ilość w stanie suchym.
Wykorzystywany do klarowania zacieru przed procesem destylacji oraz do klarowania zacierów. Bentonit - klarowin to sprawdzony naturalny środek do klarowania płynów, pozwalający bardzo szybko uzyskać kryształową przejrzystość płynu. Bardzo przydatny dla każdego winiarza do klarowania win, zacierów, miodów pitnych, soków oraz innych płynów.
Klarowin można stosować do zacierów przed destylacją,
a płyn po wyklarowaniu ściągnąć znad osadu.
Opakowanie: woreczek strunowy
Waga opakowania: 100g Sposób użyciaOdpowiednią porcję Bentonitu należy wsypać do wody i dobrze wymieszać. Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po tygodniu,w formie opadającego na dno osadu.
Kopiowanie i wykorzystywanie elementów aukcji zabronione.LILIAFARBY ©