BENTONIT
preparat do klarowania win, soków owocowych, zacieru
kraj produkcji: Niemcy
postać: granulat
rodzaj opakowania: woreczki strunowe - 50g
JEDNO OPAKOWANIE WYSTARCZY NA 50 LITRÓW WINA, ZACIERU, SOKU OWOCOWEGO !
Klarowanie konieczne jest w przypadku, kiedy nasze wino przez dłuższy czas samoczynnie nie staje się całkiem przezroczyste. Oprócz nadania winu przezroczystości, klarowanie pomaga niejednokrotnie także skorygować barwę i bukiet wina.
Proces ten
polega na przyspieszeniu tego, by męty (cząstki zawiesiny, której chcemy się pozbyć z naszego wina ) szybciej opadły na dno, pozostawiając powyżej klarowną ciecz.
Charakterystyka BENTONITU:
BENTONIT
to naturalnie występujący uwodniony glinokrzemian sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Nazwa "bentonit" pochodzi od miejsca, w którym go wydobywano - Fort Benton w Montanie.
Działanie:klarowanie (oczyszczanie).
Dawkowanie: na 50 litrów wina, soku owocowego dodawać od 25g do 50g BENTONITU
Użytkowanie: Po zastosowaniu BENTONITU należy ostrożnie ściągnąć wino znad osadu.
Temperatura działania: 10 - 25°C (najlepiej 20-25°C)
Przechowywanie: W suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu.
KOSZTY PRZESYŁKI:
1-4 szt - 7,30zł (pobranie 16,50zł)
5-10 szt - 14,50zł (pobranie 16,50zł)
11-45 szt - 17,00 zł (19,00 zł pobranie)
|