Przedmiotem aukcji jest
środek klarujący SpiritFerm SuperKlar 24H
Jest to bardzo silny i jednocześnie neutralny, nie mającym wpływu na końcowy smak alkoholu środek do klarowania wina oraz nastawów cukrowych.
Jest to bardzo silny i jednocześnie neutralny, nie mającym wpływu na końcowy smak alkoholu środek do klarowania wina oraz nastawów cukrowych.
Preparat po zakończonej frmentacji skutecznie wyklaruje każdy nastaw.
Przykładem może być zwykła cukrówka, która po ustaniu fermentacji jest biała(mleczna). Zawiera ona szereg zanieczyszczeń, które w procesie destylacji mają ujemny wpływ na końcowy zapach i smak uzyskanego alkoholu.
Stosując Turbo Klar 24h doprowadzimy w bardzo krótkim czasie( od 12 do 24godzin) do całkowitego wyklarowania nastawu.
Turbo Klar zalecamy do stosowania po zakończeniu fermentacji ze wszystkimi drożdżami typu TURBO (Coobra, Alcotec, T3, Vodka Star).
Instrukcja:
W momencie gdy fermentacja ustanie nastaw należy zlać (odciągnąć) znad osadu.
Następnie należy wycisnąć saszetkę oznaczoną literą "A".
Intensywnie mieszając odgazowujemy nastaw przez ok. 5 minut.
Całość pozostawiamy na ok. 1-2h po czym wyciskamy zawartość saszetki "B".
Bardzo delikatnie mieszamy starając się nie naruszać powstałego już osadu.
Tak przygotowany nastaw pozostawiamy tylko do wyklarowania.
Najlepszy rezultat czyli szybkość i jakość klarowania uzyskamy gdy nastaw stoi w chłodnym pomieszczeniu .
Czas klarowania może skrócić się nawet do 12h.
W ciepłym pomieszczeniu całkowite wyklarowanie nastąpi do 24 h .
Po wyklarowaniu zacier robi się przeźroczysta i gotowy do dalszego użycia(destylacji).
Opakowanie turbo klaru zawiera dwie saszetki z płynną zawartością, które wystarczą do wyklarowania 25 l zacieru.
Przy większej pojemności należy zwiększyć ilość opakowań środka do klarowania: przykładowo na 100L zacieru , należy użyć 4 opakowania.
Otrzymujemy w ten sposób idealnie wyklarowany nastaw pozbawiony najmniejszych zanieczyszczeń.