KIWANO
(Cucumis metuliferus)
Roślina jednoroczna, pnąca, o jasnożółtych kwiatach. Liście z wąsami czepnymi podobne są do liści ogórka lub melona. Owoce kształtu walcowatego z kolczastymi wyrostkami osiągają masę średnio 200-300g. Dojrzałe owoce mają barwę żółtobrązową do czerwonawej. Miąższ soczysty barwy zielonożółtej z dużą ilością pestek, jadalny, o zapachu banana i smaku kiwi. Można je spożywać na surowo, dodawać do napojów, (znakomicie gaszą pragnienie), sałatek owocowych lub deserów. Podaje się je także do ryb i owoców morza, po za tym owoce mogą pełnić funkcję ozdobną np. do dekoracji stołów. Kiwano jest odporne na przechowywanie - w temperaturze 10-20°C można je przechowywać przez 6 miesięcy. Wysiew pod osłony od marca do kwietnia. Rozsadę wysadza się na miejsce stałe od połowy maja. Wysiew wprost do gruntu w drugiej połowie maja. Uprawiać w żyznej umiarkowanie wilgotnej ziemi.
OPAKOWANIE ZAWIERA: 15szt. nasion