Tytuł |
Kiszonki z traw i motylkowych |
Wydawca |
TopAgrar (wydanie specjalne magazynu) |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
42 |
Wymiary |
210 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83078-84-5 |
W produkcji mleka zadowalających efektów ekonomicznych i produkcyjnych nie
mozna osiuągnąć bez dobrych jakościowo kiszonek z użytków zielonych. Są one
niezbędne w żywieniu krów w okresie laktacji i zasuszania, a także jałówek.
Dobre kiszonki z traw i motylkowych dostarczają w dawce pokarmowej taniego
białka oraz pozytywnie wpływają na jej strukturę. Natomiast zła jakość
kiszonek to początek problemów, towarzyszy im m. in. wysokie zużycie pasz
treściwych, choroby metaboliczne i gorsza płodność stada.
W naszej publikacji "Kiszonki z traw i motylkowych" podpowiadamy, jak
wyprodukować dobrze zakonserwowane pasze objętościowe z użytków zielonych.
Nasi autorzy zwracają uwagę na te punkty w technologii kiszenia, gdzie
najczęściej popełniane są błędy. Podpowiadamy, jakie maszyny zastosować, aby
uzyskać wysoką wydajność pracy i kiszonki super jakości.
Spis treści
JAKOŚĆ KISZONEK
Białko i włókno z kiszonych traw i motylkowych 4
Kontroluj jakość i wystrzegaj się błędów 10
ZASADY KISZENIA
Kiszonka na medal 14
Liczy się szczelność 16
Czy konserwanty są konieczne 20
SPRAWNY ZBIÓR ZIELONEK
Kosiarki bębnowe i dyskowe 24
Suszyć zielonkę bez strat 28
TECHNIKA I ORGANIZACJA
Kiszonka z pryzmy czy bel? 32
Noże dobre na trawy 36
Czym dozować zakiszacze 40