(tutaj kupisz KIEŁKOWNICĘ nasion)KIEŁKI
Fasola Mung
Fasola mung, zwana też mungo lub fasolą złotą pochodzi z Indii i Chin. Fasola mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. zarówno na ciepło jak i na zimno. To bogate źródło składników mineralnych (tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezy, sodu, cynku), witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3) i łatwo przyswajalnego białka. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu. Są doskonałym uzupełnieniem diety każdego kto troszczy się o swoje zdrowie, zwłaszcza przy wyczerpującej pracy lub stresie bowiem witaminy zawarte w kiełkach wzmacniają nasz układ immunologiczny.
To doskonały element diety dla kobiet w ciąży. Kiełki soczewicy mają duże walory smakowe. Można dodawać je do sałatek, kanapek, dań głównych, past twarogowych.