.
Kiełkownica wanienka różni się tym od innych kiełkownic,
że można produkować kiełki na 2 sposoby.
Nasiona umieszczane są na sitku lub pod sitkiem.
.
Wymiary kiełkownicy: 27 cm x 15 cm
.
.
Kiełki
czyli naturalne i niezastąpione bomby witaminowe, które możemy uprawiać
we własnym domu, powinny być częścią naszej diety.
Ale co trzeba zrobić, żeby z zamkniętych, wysuszonych i niesmacznych ziaren
uzyskać pyszne, aromatyczne kiełki?
Wystarczy tylko zapewnić ziarenkom odpowiednie warunki i po kilku dniach
będziemy mogli cieszyć się obfitymi plonami kiełków. Ważne są wilgoć, temperatura,
tlen i światło. Dzięki nim ziarno rozpoczyna cykl wzrostu, czyli budowy nowego życia, pomnażając wielokrotnie ilość składników w nim zawartych.
1. Wilgotność - nasiona uprawiane w naczyniu do kielkowania należy przelewać
2-3 razy dziennie, chłodną, przegotowaną wodą.
2. Temperatura - aby z kiełków "wycisnąć" jak najwięcej, temperatura powinna być
w granicach 18-21 stopni Celsjusza.
3. Tlen - kiełków nie możemy uprawiać w zamkniętym naczyniu.
Należy zapewnić swobodną wymianę powietrza.
4. Oświetlenie - zmieniając oświetlenie możemy "regulować" ilość witamin w kiełkach,
ale nie należy ich wystawiać na pełne słońce:
* ilość witaminy C wzrasta wraz z lepszym oświetleniem
* ilość witamin A, E, K wzrasta w dobrym oświetleniu, ale nie w pełnym słońcu.
Kiełki są niezastąpione, ponieważ nigdzie indziej nie występuje tak wiele substancji witalnych
i odżywczych, w dodatku w tak skoncentrowanej i łatwo przyswajalnej formie.
Nasiona z których wyrastają kiełki uwalniają morze witamin i substancji odżywczych.
Muszą one zasilać zarodek do chwili, kiedy nie zapuści korzeni, nie zobaczy słońca
i nie zacznie korzystać z substancji zawartych w glebie i słońcu.
Powinniśmy to wykorzystać i spożywać ów skoncentrowany pokarm, póki znajdujące się
w nim substancje odżywcze i witalne są w swej optymalnej formie. Od pewnego momentu bowiem sam zarodek potrzebuje tych związków dla rozwoju i wzrostu - czyli zużywa je.
Dla każdego rodzaju nasion czas zbiorów jest inny.
Nasiona są jadalne od samego początku kiełkowania aż do chwili, kiedy zarodek jest
w pełni rozwinięty. "Żniwa" odbywają się najczęściej, kiedy kiełek osiągnie wielkość nasienia. Czas ten należy jednak dopasować indywidualnie, ponieważ w kiełkującym zarodku
bez przerwy odbywają się przemiany materii, które wpływają na smak i aromat kiełków.
Z reguły kiełki znikają z kiełkownicy pomiędzy trzecim a czwartym dniem kiełkowania.
.
Kiełki są doskonałym zródłem najcenniejszych dla organizmu
składników odżywczych: witamin, mikroelementów, enzymów
i innych składników wzmacniających.
.
Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich
życiodajnych składników. Niezbędnikiem, który musi pobrać z zewnątrz
są witaminy. Kiełki dostarczą nam witamin z grupy B,
a także witamin A, C, E, H. Nie brak w nich pierwiastków
potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu:
wapnia, żelaza, siarki, cynku, magnezu, selenu, potasu, litu i chromu.
Białko roślinne skoncentrowane w kiełkach odbudowuje komórki i tkanki.
Potas ujędrnia mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia.
Kiełkożercom obniży się poziom cholesterolu we krwi.
Zdrowsze będzie ich serce, skóra, nerwy i mózg.
Składniki mineralne ochronią ich przed anemią, usuną dolegliwości przewodu
pokarmowego, wpłyną korzystnie na cebulki włosów.
Sposób produkcji kiełków w kiełkownicy:
1. Ułóż naczynie na równej powierzchni i osadź na nim siatkę, aby zamknąć pojemnik.
2. W zamknięte naczynie wlej taką ilość wody, aby jej lustro znajdowało się powyżej siatki.
3. Rozprowadź nasiona równomiernie na powierzchni siatki.
4. Wymieniaj wodę w naczyniu 1-2 razy dziennie wlewając ją przez dziurkę w siatce.
Gdy nasiona puszczą korzenie zmniejsz ilość wody w naczyniu.
5. Naczynie ustaw w jasnym, ale niezbyt silnie nsałonecznionym miejscu.
Kiełki są gotowe do spożycia, gdy osiągną 3-4 cm długości. Po wykorzystaniu kiełków
naczynie należy wyczyścić.
Kiełki można również produkować umieszczając nasiona w plastikowym pojemniku
pod sitkiem. Następnie należy zalać je letnią wodą i pozostawić na kilka godzin
w celu spęcznienia. Po tym czasie należy wylać wodę oraz ustawić naczynie w ciepłym,
nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu.
Kiełki należy przepłukiwać 1-2 razy dziennie.
1. Dokonując zakupu Kupujący upoważnia niniejszym Sprzedającego do zawarcia w jego imieniu i na jego rzecz umowy
z Pocztą Polską, jeżeli taki rodzaj przesyłki został wybrany stosownie do opcji udostępnionej w ramach danej aukcji.
2. Pełnomocnictwo dotyczy wyłącznie zawarcia tej jednej umowy w odniesieniu do wysyłki przedmiotu danej aukcji.
3. Za swoje usługi pełnomocnik nie pobierze poza ceną za towar odrębnego wynagrodzenia.
SERDECZNIE ZACHĘCAM DO ZAKUPU
I ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE !!!