PRZEDMIOTEM LICYTACJI JEST NACZYNIE DO KIEŁKOWANIA - KIEŁKOWNICA ORAZ ZESTAW 14 OPAKOWAŃ NASION NA KIEŁKI "EXCLUSIVE"
W skład zestawu nasion na kiełki "EXCLUSIVE" wchodzi 14 op. nasion linii PRO ECO SEEDS w oryginalnych papierowych torebkach producenta, których ze względu na ich wysoką cenę zazwyczaj nie umieszcza się w zestawach czy mieszankach nasion. Jednak ze względu na unikalne właściwości zdrowotne lub walory smakowe kiełków otrzymanych z tych nasion nie powinno ich w żadnym wypadku zabraknąć na naszych stołach.
NACZYNIE DO KIEŁKOWANIA - KIEŁKOWNICA JEST ZBUDOWANE Z 5 ELEMENTÓW:
1/ POKRYWKA - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
2/ SZALKI DO KIEŁKOWANIA - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
3/ CZERWONE SYFONY ODPŁYWOWE - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
4/ WENTYLATORY - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
5/ ZBIORNIK WODY - po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.
DOŁĄCZONA JEST RÓWNIEŻ INSTRUKCJA OBSŁUGI KIEŁKOWNICY WRAZ Z ZASADAMI WYSIEWU I UPRAWY KIEŁKÓW. OPRÓCZ KIEŁKOWNICY W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI 14 OPAKOWAŃ NASION DO KIEŁKOWANIA:
BAZYLIA ZIELONA 10 GRAM
BROKUŁ 10 GRAM
CEBULA/SZCZYPIOREK 5 GRAM
CYKORIA 10 GRAM
ENDYWIA 10 GRAM
KALAREPA RÓŻOWA 5 GRAM
KAPUSTA CZERWONA 5 GRAM
KOPER WŁOSKI 5 GRAM
MARCHEW 5 GRAM
POR 5 GRAM
RUKOLA 5 GRAM
RZODKIEW JAPOŃSKA DAIKON 10 GRAM
SZCZYPIOREK CZOSNKOWY 3 GRAM
SZPINAK 10 GRAM
Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości.
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.
2/ Przepłukanie nasion.
3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.
4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.
5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.
6/ W zestawach nasion sprzedawanych razem z kiełkownicą znajdują się zarówno nasiona roślin kiełkujących łatwo, które nie wymagają specjalnego traktowania, jak i kiełkujące ze swej natury dość trudno, dlatego bardzo ważne jest staranne zapoznanie się z opisami poszczególnych gatunków z danego zestawu. Opisy dotyczą ogólnych właściwości danych kiełków, ich zastosowania oraz co jest szczególnie ważne, podane są w nich informacje na temat sposobu kiełkowania danego gatunku. Opisy te można znaleźć na pojedyńczych aukcjach dotyczących danego gatunku pod adresem : http://alle/sklep/[zasłonięte]49981_hurtpol-hp?category=277380&id=[zasłonięte]49981
Metody kiełkowania:
Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.
1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.
2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.
3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.
4/ W pojemniku: bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.
a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów tlenu.
e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.
Wszelkie pytania odnośnie transakcji i towaru prosimy zgłaszać na maila: [zasłonięte]@wp.pl
|