Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki soi zawierają dużo łatwoprzyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także A, C, E, K, PP oraz soli mineralnych, magnezu, potasu, żelaza, wapnia. Zawierają koenzym Q, opóźniający procesy starzenia oraz izoflawony zapobiegające nowotworom. Delikatne w smaku i lekko chrupiące.
Zastosowanie
Podduszone lub podsmażone zyskują delikatny, orzechowy smak. Wzbogacają smak potraw gorących, nadają się do sporządzania odżywczych, niskokalorycznych sałatek. Szczególnie polecane jako dodatek do dań orientalnych.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości
-
zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy
-
obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
-
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
KIEŁKI SOI – po 4 – 6 dniach gotowe do spożycia.