PODNOSZĄ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU NA PRZEZIĘBIENIA, POPRAWIAJĄ STAN SKÓRY, PAZNOKCI I WŁOSÓW, DOSTARCZAJĄ BIOTYNY. ZALECANE PRZY NIEDOKRWISTOŚCI.
Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki soczewicy zawierają dużo żelaza, magnezu i witaminy C. Ze względu na bogactwo kwasu foliowego polecane są zwłaszcza dla kobiet w ciąży – kwas foliowy jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Dobrze wpływają na stan zębów i dziąseł.
Zastosowanie
Kiełki soczewicy mają delikatny, lekko pikantny smak. Znakomicie nadają się na dodatek do past kanapkowych, farszu, pierogów i naleśników. Można je dodawać do surówek, sałatek i jogurtów, jak również serwować na gorąco.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości
-
zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy
-
obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
-
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
KIEŁKI SOCZEWICY – po 3 – 4 dniach są gotowe do spożycia, po usunięciu łupinek nasiennych.