PODNOSZĄ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU NA PRZEZIĘBIENIA, POPRAWIAJĄ STAN SKÓRY, PAZNOKCI I WŁOSÓW, DOSTARCZAJĄ BIOTYNY. ZALECANE PRZY NIEDOKRWISTOŚCI.
Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki rzodkiewki zawierają dużo witaminy C, PP, są bogate w magnez, cynk, żelazo, sole wapnia i związki siarki.
Zastosowanie
Nadają się do spożycia w formie świeżej i po gotowaniu. Wyśmienicie smakują w sałatkach, twarożku, pastach rybnych, na kanapkach i w sosach zimnych i ciepłych oraz w potrawach z duszonych warzyw.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika- max 1/5 wysokości zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą, po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
KIEŁKI RZODKIEWKI – po 3 – 4 dniach gotowe do spożycia.