(tutaj kupisz KIEŁKOWNICĘ nasion)KIEŁKI
RZEŻUCHA
Kiełki rzeżuchy są źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Znajdują się wśród nich witaminy: A, C, K oraz witaminy z grupy B, dodatkowo zawierają one wiele składników mineralnych w tym: cynk, jod, magnez, fosfor, potas, wapń oraz olejki eteryczne i białko Wpływają korzystnie na włosy, paznokcie i cerę, działa krwiotrówczo, moczo- i żółciopędnie, pobudza przemianę materii oraz reguluje zaburzenia tarczycy.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub pojadania w ciągu dnia.