Najlepsze do: kanapek, twarogów, sałatek, surówek, musli, zup, past warzywnych
Ważne: super-żywność, bogata w mikroelementy i witaminy; polecane dla dorastających dzieci i młodzieży
Zawiera: cenne aminokwasy, w tym lizynę; dużo białka, magnezu, potasu, wapnia, żelaza.
Skład: suszone kiełki komosy ryżowej Bio.
Quinoa była podstawowym zbożem w starożytnym państwie Inków. Dziś quinoa ponownie jest bardzo popularna ze względu na dużą koncentrację składników odżywczych.
Quinoa czerwona i jej kiełki charakteryzują się wyjątkową kompozycją aminokwasów, która jest zgodna z zaleceniami żywieniowymi WHO. Szczególnie ważnym aminokwasem występującym w komosie ryżowej jest lizyna - niezbędna podczas budowy układu mięśniowego i kostnego. Aminokwas ten jest szczególnie ważny dla dzieci i młodzieży, a ponieważ organizm nie potrafi sam go wytwarzać to bardzo ważne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem.
Podczas procesu kiełkowania w roślinie uaktywniają się enzymy, dzięki czemu zwiększa się ilość witamin oraz zmienia się struktura białek i tłuszczy.
Ekologiczne suszone kiełki quinoa czerwonego zawierają około 14% białka, bardzo dużo magnezu (w 100g aż 1890mg), potasu (1040mg w 100g), wapnia (440mg w 100g) i żelaza (26mg w 100g). Dodatkowo w kiełkach suszonych Bio quinoa czerwonego znajduje się dużo fosforu, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Kiełki quinoa czerwonego Bio są naturalnie bezglutenowe, a więc są polecane dla osób na diecie bezglutenowej i wegetarian. Kiełki mogą i powinni jeść wszyscy, a w szczególności dorastające dzieci i młodzież.
Kiełki quinoa czerwonego Bio marki Natu są mniej kaloryczne niż nasiona, a dzięki obecności enzymów poprawia się trawienie potraw, do których dodamy kiełki.
Skiełkowane ziarno quinoa Bio marki Natu suszone jest w temperaturze poniżej 42 stopni Celsjusza i jest lekkostrawne.
Kiełki quinoa czerwonego Bio marki Natu najlepiej jest dodać do kanapek, sałatek czy twarogów. Kiełki są także doskonałym i zdrowym dodatkiem do surówek, zup, musli i past warzywnych.
Wartości odżywcze w 100g:wartość energetyczna 386 kcal (1614 kJ)
białko 11,32g
tłuszcze 5,34g
węglowodany 73,18g
błonnik 6,54g
sód 0,14g
Waga: 200g