![](http://www.flavinarium.pl/images/stories/food/pszenica.jpg)
Wyjątkowe właściwości kiełków pszenicy orkisz wzmacniają system nerwowy. Nerwy są osadzone w specjalnych poduszeczkach tłuszczowych, tak zwanych otoczkach mielinowych, co pomaga im przekazywać impulsy do mózgu. Zawartość tłuszczy roślinnych w kiełkach pszenicy orkisz wzmacnia te poduszeczki, a przez to także system nerwowy.
Zawierają: - zawartość białka w kiełkach pszenicy orkisz to 17-20%, czyli sześć razy więcej w porównaniu do zwykłej pszenicy - doskonały zestaw aminokwasów - esencjonalne kwasy tłuszczowe – wpływają dobroczynnie na system nerwowy. - składniki mineralne, Fe, Mg, Ca, Co P, Se (żelazo, magnez, wapń, kobalt, fosfor, selen). - witaminy (A, B, i E). - Zawartość selenu jest 7-8-krotnie wyższa, niż w przypadku innych zbóż, co warto podkreślić, ponieważ jako antyoksydant odgrywa on ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. - Dzięki całkowicie innej strukturze skrobi i białka polecane są też dla uczulonych na mąkę!
Działanie: - Wzmacnia system nerwowy. - Jak dowodzą doświadczenia pobudza krążenie krwi, zwiększa zaopatrzenie komórek w krew i tlen, w zdrowych proporcjach odżywia i rozwija mięśnie, optymalnie pokrywa zapotrzebowania organizmu. - Skuteczny na przykład w walce z zakażeniem grzybami z rodzaju Candida. - Działa dobroczynnie na wytrzymałość psychiczną i fizyczną oraz regenerację organizmu osób palących
Przechowywanie: w suchym, chłodnym miejscu, chronić przed dziećmi. Propozycja dawkowania: 3 razy dziennie po 1-2 kapsułki
|