WSPOMAGAJĄ WZROST I REGENERACJĘ ORGANIZMU, ZWIĘKSZAJĄ ODPORNOŚĆ NA PRZEZIĘBIENIA, POPRAWIAJĄ STAN SKÓRY, PAZNOKCI I WŁOSÓW, DOSTARCZAJĄ BIOTYNY. DZIAŁAJĄ WZMACNIAJĄCO, POPRAWIAJĄ SAMOPOCZUCIE.
Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki pszenicy zawierają dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, witaminy C oraz żelaza, miedzi i selenu.
Zastosowanie
Kiełki pszenicy mają delikatny, lekko słodkawy smak. Można je dodawać do past twarogowych, stosować jako zieleninę do zup, dodatek do sałatek i surówek.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości
-
zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy
-
obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
-
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
KIEŁKI PSZENICY – po 3 – 4 dniach gotowe do spożyci