Zapraszam na moje aukcje |
![]( http://allegro.zapodaj.net/images/c2576b1b932c.jpg)
|
W OFERCIE
NASIONA NA KIEŁKI
RZODKIEWKA
RED PURPLE
![](http://honaro.pl/static/uploads/organizations/55093/products/2374/main-max.jpg)
NASIONA TORAF
10 G
NOWOŚĆ !!!
Nowa odmiana Red Purple o bordowy liściach i czerwono-białych łodygach ma wyrazisty ostry korzenno-orzechowy smak bogaty w substancje odżywcze. Kiełki tej odmiany nie tylko dobrze smakuję lecz także świetnie prezentuje się na talerzu i w różnego rodzaju potrawach.
Kiełki rzodkiewki dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. To świetny lek na przeziębienie
( zawierają jej 2 razy więcej niż korzeń rzodkiewki), mają również działanie wykrztuśne.
Dzięki dużej zawartości siarki wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Dodaje się je do sałatek, kanapek, twarożku, jaj a także rozdrobnione do zup.
PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-7 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3cm, po 3-7 dniach.
|