.
ŁĄCZ ZAKUPY I OSZCZĘDZAJ!
TOWARY ZAKUPIONE NA KILKU MOICH AUKCJACH
WYSYŁAM W 1 PRZESYŁCE!!!
Zapytaj o koszt.
Wszystkie nasiona z moich aukcji wysyłam w 1 przesyłce wg cennika:
List zwykły:
2,50 zł (priorytet 3,50)
List polecony:
Przedmiotem aukcji są:
NASIONA NA KIEŁKI
FASOLA MUNG
50 g
Wysiew nasion:
cały rok !
.
Fasola Mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak
i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące,
smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się
do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je
dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn,
zarówno na ciepło jak i na zimno. To bogate źródło składników mineralnych
i witamin (E, B2, B1, B6, B3) i łatwo przyswajalnego białka.
Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom "złego" cholesterolu.
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wypłukać, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia
i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać,
a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18 stopni C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości około 1 cm, po 3-6 dniach.
.
.
Kiełki nasion, znane i cenione już przed naszą erą są dla organizmu
bardzo cennym zródłem składników odżywczych, enzymów,
soli mineralnych, aminokwasów.
.
Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich
życiodajnych składników. Niezbędnikiem, który musi pobrać z zewnątrz
są witaminy. Kiełki dostarczą nam witamin z grupy B,
a także witamin A, C, E, H. Nie brak w nich pierwiastków
potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu:
wapnia, żelaza, siarki, cynku, magnezu, selenu, potasu, litu i chromu.
Białko roślinne skoncentrowane w kiełkach odbudowuje komórki i tkanki. Potas ujędrnia mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia.
Kiełkożercom obniży się poziom cholesterolu we krwi.
Zdrowsze będzie ich serce, skóra, nerwy i mózg.
Składniki mineralne ochronią ich przed anemią, usuną dolegliwości przewodu pokarmowego, wpłyną korzystnie na cebulki włosów.
.
Z czym smakują
Ekologicznym miłośnikom wszelkiej roślinności kiełki smakują
pewnie ze wszystkim, nawet same ze sobą. Są pysznym dodatkiem
do białego sera albo masła. Korzonki pszenicy i słonecznika
świetnie smakują z orzechowym muesli.
Nic tak nie podniesie smaku sałaty w sosie pomarańczowo-musztardowym,
jak kiełki rzodkiewki. A sałatka ryżowa z kurczakiem, groszkiem, pieczarkami i kiełkami dyni, lucerny i słonecznika? Pycha!
1. Dokonując zakupu Kupujący upoważnia niniejszym Sprzedającego do zawarcia w jego imieniu i na jego rzecz umowy
z Pocztą Polską, jeżeli taki rodzaj przesyłki został wybrany stosownie do opcji udostępnionej w ramach danej aukcji.
2. Pełnomocnictwo dotyczy wyłącznie zawarcia tej jednej umowy w odniesieniu do wysyłki przedmiotu danej aukcji.
3. Za swoje usługi pełnomocnik nie pobierze poza ceną za towar odrębnego wynagrodzenia.
SERDECZNIE ZACHĘCAM DO ZAKUPU
I ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE !!!