|
Kiełki - Fasola Mung LG
- Wskazówki dotyczące hodowli:
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: - wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki.
- Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni.
- Kiełkownicę należy ustawić w ciepłym jasnym miejscu.
- Po 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Kiełki można też chodować w słoiku.
Kiełki fasoli Mung są chrupiącym dodatkiem do wszelkich sałatek (warto je uprzednio krótko sparzyć - nie puszczają wtedy soku, dzięki czemu sałatka długo zachowuje apetyczny wygląd), jednakże przede wszystkim stosuje się je w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno i na gorąco.
UWAGA !!!
Sprzedawane nasiona pochodzą z renomowanych firm nasiennych i są wyłącznie najwyższej jakości, sprawdzane laboratoryjnie!!!. Co daje duży procent wykiełkowania roślinek! Na każdym opakowaniu wybita jest data ważności.
|
|