Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki fasoli Mung zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, B, C i E i sole mineralne.
Zastosowanie
Nadają się do spożycia w formie świeżej i po gotowaniu. Wyśmienicie smakują w sałatkach, twarożku, pastach rybnych, na kanapkach i w sosach zimnych i ciepłych oraz w potrawach z duszonych warzyw. Są podstawą w daniach kuchni chińskiej i wietnamskiej.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości
-
zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy
-
obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
-
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
KIEŁKI FASOLI MUNG – po 4 – 5 dniach gotowe do spożycia