Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki buraka dostarczają potasu, magnezu, żelaza, kobaltu, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), zawartym w nich karotenoidom i antocyjanom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.
Zastosowanie
Kiełki buraka mają specyficzny, dość ostry smak i intensywny aromat. Ze względu na czerwonawe zabarwienie urozmaicają wygląd kanapek i sałatek. Można ich używać jako dodatek do jajecznicy, omletów, twarożków, także jako zieleniny do zup.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
-
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
KIEŁKI BURAKA – po 4 – 5 dniach gotowe do spożycia.