MAJĄ DZIAŁANIE ANTYNOWOTWOROWE, OPÓŹNIAJĄ STARZENIE SIĘ KOMÓREK, WZMACNIAJĄ ORGANIZM.
Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Kiełki brokuła zawierają dużo witaminy C, A, B1 i B2, PP, są bogate w magnez, potas, żelazo, wapń i sód. Stężenie działającego antyrakowo sulforafanu jest w nich 20 krotnie wyższe niż w różach brokuła. Zawierają też koenzym Q 10 opóźniający starzenie się komórek.
Zastosowanie
Nadają się do spożycia w formie świeżej i po gotowaniu. Wyśmienicie smakują w sałatkach, twarożku, pastach rybnych, na kanapkach i w sosach zimnych i ciepłych oraz w potrawach z duszonych warzyw i w zupach.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW:
-
Wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
-
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy
-
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
-
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
-
KIEŁKI BROKUŁA – po 3 – 5 dniach są gotowe do spożycia.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 tydzień.