Kiełki - Brokuł PL
Wartości odżywcze kiełków
W 100g kiełków brokuła znajdujesię ok. 80mg witaminy C, 6,6mg witaminy PP, 90-100mg wapnia, 60-70mgmagnezu i 170-200mg potasu,
a także śladowe ilości sodu.
Kiełki brokułazawierają duże ilości sulforafanu, który niszczy lub hamuje namnażaniekomórek rakowych oraz koenzym Q10.
Kiełki brokuła pomagają w obniżaniu ciśnienie krwi, wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Warto je jeść ze względu na dużą zawartość białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i wielu witamin.
Zastosowanie kiełków:
Kiełki brokuła są pikantne w smaku i idealnie nadają się jako dodatek do surówek i kanapek.
Świetne są świeże, surowe - rewelacyjnie chrupią, więc fantastycznie nadają się do sałatek.
Można je jeść solo, w surówce, można dodawać do zup i ziemniaków.
Można miksować na masełka i pasty, dodawać do jajecznicy. Możliwości są praktycznie nieograniczone, spróbujcie koniecznie!
UWAGA !!!
Sprzedawane nasiona pochodzą z renomowanych firm nasiennych i są wyłącznie najwyższej jakości, sprawdzane laboratoryjnie!!!. Co daje duży procent wykiełkowania roślinek! Na każdym opakowaniu wybita jest data ważności.
|