Zanim zalicytujesz zajrzyj na stronę o mnie . Znajdziesz tam sporo przydatnych informacji!
Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa) – gatunek rośliny z rodziny ślazowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Afryki. Obecnie nie występuje w stanie dzikim. Popularny w Indiach i arabskich krajach. Bylina osiągająca do 3 metrów wysokości, obupłciowa, zapylana przez owady. Kwiaty do 10 cm średnicy, o płatkach w kolorze jasnożółtym. Z suszonych kielichów sporządza się bardzo popularny i smaczny napój zwany " Hibiskusem". Kielichy również stosowane jako przyprawa o korzennym aromacie.
= UPRAWA przed kupnem należy skopiować KETMIA SZCZAWIOWA Nasiona przed wysiewem lekko piłujemy pilniczkiem tak aby było widać białe bielmo. Następnie moczymy w letniej wodzie przez 12h i wysiewamy do gleby o pH 4.5-8.0. Kiełkowanie trwa do miesiąca. Stanowisko jasne i słoneczne. Roślina ciepło luba. Gatunek hybrydyzuje z hibiskus cannabinus. Kielichy zbieramy po 4-6 miesiącach od wysiewu, 2 tygodnie po przekwitnięciu kwiatów. =
Cena za 3 nasiona
= Kupując na wielu moich aukcjach za przesyłkę płacisz tylko raz.
Masz pytanie? pisz ! kupiłeś nasiona , rośliny u kogoś innego ale nie ma wzmianki jak się nimi zajmować, pisz śmiało jeśli będę wiedział to pomogę .
|