| ISBN: |
978[zasłonięte][zasłonięte]40233 |
| Wymiar: |
14.5x20.5cm |
| Nr wydania: |
1 |
| Seria: |
- |
| Ilość stron: |
336 |
| Ocena: |
- |
| Waga: |
0,33 kg |
| Indeks: |
598[zasłonięte]00149KS |
| Rok wydania: |
2013 |
| Autor: |
Kelby N.M. |
| Rodzaj okładki: |
Miękka |
| Stan: |
Nowa |
| Wydawca: |
ZNAK |
Opis książki
Język oryginału: angielski
Tytuł oryginału: White Truffles In Winter
Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.
Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.
Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.