OPIS PRODUKTU: KAWA IMPORTOWANA PRZEZ ZNANĄ GDYŃSKĄ PALARNIE KAWY KADE. GWARANCJA JAKOŚCI. KAWA 2 kg pakowana po 0,5 kg.
Odchudzające działanie zielonej kawy udowodnione naukowo
Zielona kawa zainteresowała naukowców, którzy postanowili przeprowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy naprawdę posiada ona tak dobroczynne właściwości. W tym celu przeprowadzono badania na 16 osobach, którym przez 6 tygodni podawano odpowiednio ekstrakt z zielonej kawy o wysokim stężeniu (1050 mg), stężeniu niskim (700 mg) oraz kontrolnie placebo. Badania przeprowadzane były krzyżowo, każda osoba została pouczona o tym, aby nie zmieniać przez czas badań swoich nawyków żywieniowych oraz trybu życia. Badania zaskoczyły naukowców, ponieważ zielona kawa rzeczywiście okazała się skuteczna w zakresie zmniejszania BMI, masy działa oraz tkanki tłuszczowej. Dodatkowo też zauważono unormowanie się u badanych osób rytmu pracy serca:
- średnio zaobserwowano spadek masy ciała o 8,04 kg
- poziom BMI spadł o średnio 2,92 kg/m2
- ilość tkanki tłuszczowej zmniejszyła się o około 4,44%
Co zawiera zielona kawa?
W zielonej kawie znajdują się składniki, które działają wielokierunkowo. Między innymi pozwalają one na podwyższenie aktywności spalania tłuszczu przez organizm, usuwanie nagromadzonej w wątrobie tkanki tłuszczowej, również ograniczają wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo też zielona kawa posiada bardzo wysokie ilości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które wpływają pozytywnie na działanie układu immunologicznego oraz krwionośnego. Zielona kawa potrafi normować ciśnienie krwi, także wpływając na nie w sytuacjach stresowych – pod tym kątem ma ona całkowicie odmienne właściwości niż kawa poddana obróbce i parzona, która podnosi ciśnienie krwi. Jednak tym składnikiem, który odpowiada w szczególności za unikatowe właściwości zielonej kawy, jest kwas chlorogenowy.
Co to jest kwas chlorogenowy?
Znajdujący się w zielonej kawie kwas chlorogenowy jest naturalnym antyoksydantem, polifenolem, kwasem organicznym, który także wykryto w takich roślinach jak głóg, karczochy czy pokrzywa oraz suszone śliwki. Kwas ten jest estrem kwasu kawowego oraz chinowego.
Jego wspomagające działanie w zakresie odchudzania polega w szczególności na obniżeniu wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym. Jednocześnie też kwas chlorogenowy wspomaga usuwanie zapasów cukru z organizmu, także tych, które odkładają się pod postacią tłuszczu. Ponadto zwiększa on czułość komórek ciała człowieka na insulinę, dlatego pomaga tym, którzy cierpią z powodu cukrzycy typu 2. Dodatkowo kwas chlorogenowy jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe.
Dobroczynne działanie kwasu chlorogenowego na metabolizm człowieka oraz procesy wchłaniania cukrów powoduje, ze bardzo dobrze sprawdza się on podczas wszelakich diet, w tym również rekomendowany jest dla cukrzyków.