Kawa kojarzy nam się z ciemnobrązowymi, lub czarnymi ziarnami. Czym, natomiast, jest zielona kawa?
To nic innego jak zebrane ziarna kawy, niepoddane procesowi przepalania. Skład chemiczny jest, więc, taki sam, jak w przypadku czarnej kawy. Skąd, więc przekonanie o właściwościach odchudzających zielonej kawy?
To zawartość kwasu chlorogenowego, który stanowi ponad 10% zawartości w filiżance kawy, powoduje szybszą przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W tradycyjnej kawie nie ma tego kwasu, ponieważ proces wypalania powoduje jego utratę.
Kwas chlorogenowy ma silne działanie utleniające, prowadzące do zmniejszenia przyswajania cukrów w organizmie i przyśpieszenia metabolizmu.
Zielona kawa pomaga w straceniu zbędnych kilogramów, ponieważ wspomaga przemianę materii. Nie można, jednak, zapominać, że jest „tylko” suplementem diety i nie zastąpi zdrowego odżywiania się i zrównoważonej diety. Efekty picia zielonej kawy są widoczne, kiedy dołączymy do tego aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie się.
Zielona kawa, oprócz właściwości odchudzających, ma też inne, pozytywne właściwości:
• Wpływa pozytywnie na pracę umysłu
• Pomaga w koncentracji i w zachowaniu jasności umysłu
• Zmniejsza poziom cukru we krwi
• Picie zielonej kawy nie powoduje efektów ubocznych
Joe Vinson- chemik z Uniwersytetu w Scranton w Pensywalii zbadał działanie zielonej kawy. Podawał pewną ilość kawy szesnastu osobom z nadwagą, w wieku 20-30 lat. Badania trwały 8 tygodni i, w tym czasie, przeciętny uczestnik badania stracił 8 kg.
Na podsumowanie badań chemik stwierdził, że:
Połknięcie kilku kapsułek ekstraktu dziennie, przy zachowaniu niskotłuszczowej zdrowej diety i regularnych ćwiczeniach, jest bezpiecznym, efektywnym i niedrogim sposobem na zrzucenie kilogramów.