Kawa zielona ziarnista – 250g
Zielona kawa - to niepalone owoce kawowca pochodzące z regionu Santos (południowo-wschodnia część Brazylii).
Kraj pochodzenia: Indie
Czym się różni kawa zielona od zwykłej kawy?
Różnica polega na tym, że proces przygotowywania kawy zielonej został zakończony przed procesem palenia ziaren (czyli przed obróbką termiczną) – co przekłada się na jasną barwę, łagodniejszy aromat i brak posmaku zwykłej palonej kawy. Poziom kofeiny zarówno w kawie zielonej, jak i palonej jest prawie taki sam. Natomiast w odniesieniu do kwasu chlorogenowego, jest go znacznie więcej w kawie zielonej – to właśnie temu kwasowi przypisuje się właściwości obniżania wchłaniania cukru.
Działania: Picie zielonej kawy wspomaga odchudzanie – ale nie jest cudownym środkiem odchudzającym. Systematyczne picie zielonej kawy w połączeniu z dietą i ćwiczeniami przyspieszy proces zrzucania zbędnych kilogramów!!!
Dzięki zawartości kofeiny i kwasu chlorogenowego przyspiesza proces przemiany materii, wzmacnia organizm, chroni przed działaniem wolnych rodników, dodaje energii, chroni wątrobę i wspomaga jej regenerację. Ponadto kawa zielona posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz detoksykujące.
Nie zalecana osobom z chorobami serca, jelit, nadciśnieniem, chorym na cukrzycę oraz kobietom w ciąży i karmiących.
Stosowanie: Kawę zmielić. Filiżankę zasypać 2-3 łyżeczkami kawy, zaparzyć.