Aby wypalić zielone ziarno wystarczy patelnia teflonowa, którą stawiamy na palniku gazowym.
Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy kawę. Cały czas mieszamy ziarno (najlepiej drewnianą łopatką aby nie porysować teflonowej powierzchni patelni). W trakcie wypalania kawy usłyszeć można charakterystyczne „strzelanie” ziarna (cracking). Gdy kawa osiągnie zadowalający Państwa odcień brązu, zdejmujemy patelnię z gazu cały czas mieszając ziarna aby jak najszybciej je ostudzić (nie zalewamy ziaren zimną wodą !!). Gdy ziarno ostygnie oddzielamy je od łusek, które pozostaną na patelni. Można do tego wykorzystać sitko z grubymi oczkami lub próbować delikatnie „wydmuchać” je z patelni ;-) Czas wypalania ziarna zależy od ilości kawy jak również od oczekiwanego stopnia wypalenia. Wypalenie 50 gram kawy zajmuje ok 5 min. Tak przygotowane ziarno należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podczas palenia ziarna tracą na wadze ok 20-30% ale zwiększają swoją objętość o ok. 30-50%
Pod poniższym linkiem filmik instruktarzowy:
http://www.youtube.com/watch?v=X8rH5MwZvHU