Kawa zielona surowa 100% Arabica
INDIA PLANTATION AA
Opakowanie - 250 g
Oferujemy Państwu możliwość zakupienia zielonej kawy, którą można wypalić nawet w domowych warunkach.
Arabica Plantation AA to kawa przerobiona metodą mokrą, o dużym ziarnie, wolna od wszelkiego rodzaju ziaren defektowych, które mogłyby pogorszyć jej walory aromatyczno-smakowe. Arabiki indyjskie są uprawiane na średnich wysokościach tj. 1[zasłonięte]000-16 m n.p.m. w bardzo dobrych i ekologicznych warunkach. Dzięki temu charakteryzują się wyjątkową delikatnością i wyśmienitym zharmonizowaniem aromatu i smaku, które nadto są wyrównane, czyste o minimalnej kwaskowatości i stabilne jakościowo w długim okresie czasu tzn. porównawczo sezon do sezonu.
Ważne! Kawa zielona (bez obróbki termicznej) nie nadaje się do spożycia. Próba zmielenia takiej kawy w młynku może zakończyć się zniszczeniem urządzenia.
Jak wypalić kawę:
Aby wypalić zielone ziarno wystarczy patelnia teflonowa, którą stawiamy na palniku gazowym.
Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy kawę. Cały czas mieszamy ziarno (najlepiej drewnianą łopatką aby nie porysować teflonowej powierzchni patelni). W trakcie wypalania kawy usłyszeć można charakterystyczne „strzelanie” ziarna (cracking). Gdy kawa osiągnie zadowalający Państwa odcień brązu, zdejmujemy patelnię z gazu cały czas mieszając ziarna aby jak najszybciej je ostudzić (nie zalewamy ziaren zimną wodą !!). Gdy ziarno ostygnie oddzielamy je od łusek, które pozostaną na patelni. Można do tego wykorzystać sitko z grubymi oczkami lub próbować delikatnie „wydmuchać” je z patelni ;-) Czas wypalania ziarna zależy od ilości kawy jak również od oczekiwanego stopnia wypalenia. Wypalenie 50 gram kawy zajmuje ok 5 min. Tak przygotowane ziarno należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podczas palenia ziarna tracą na wadze ok 20-30% ale zwiększają swoją objętość o ok. 30-50%
Pod poniższym linkiem filmik instruktarzowy:
|