Kawa zielona surowa 100% Arabica
BRAZYLIA YELLOW BOURBON
Opakowanie - 250 g
Oferujemy Państwu możliwość zakupienia zielonej kawy, którą można wypalić nawet w domowych warunkach.
Yellow Bourbon uznawana jest za najlepszą wśród kaw brazylijskich. Kawa Yellow Bourbon jest produkowana przez Fazenda Sertaozinho położonego w południowej części stanu Minas Gerais w Ameryce Południowej. Jest to region górski o średniej wysokości 4000 stóp. Średnia roczna temperatura wynosi 18 0C , roczna suma opadów 1600 ml. Owoce Yellow Burbon gdy są w pełni dojrzałe mają żółty kolor.
Kawa Brazylia Yellow Bourbon charakteryzuje się wyjątkowym aromatem pełnym słodkości z delikatnym orzechowym akcentem. Zachowuje niską kwasowatość.
Ważne! Kawa zielona (bez obróbki termicznej) nie nadaje się do spożycia. Próba zmielenia takiej kawy w młynku może zakończyć się zniszczeniem urządzenia.
Jak wypalić kawę:
Aby wypalić zielone ziarno wystarczy patelnia teflonowa, którą stawiamy na palniku gazowym.
Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy kawę. Cały czas mieszamy ziarno (najlepiej drewnianą łopatką aby nie porysować teflonowej powierzchni patelni). W trakcie wypalania kawy usłyszeć można charakterystyczne „strzelanie” ziarna (cracking). Gdy kawa osiągnie zadowalający Państwa odcień brązu, zdejmujemy patelnię z gazu cały czas mieszając ziarna aby jak najszybciej je ostudzić (nie zalewamy ziaren zimną wodą !!). Gdy ziarno ostygnie oddzielamy je od łusek, które pozostaną na patelni. Można do tego wykorzystać sitko z grubymi oczkami lub próbować delikatnie „wydmuchać” je z patelni ;-) Czas wypalania ziarna zależy od ilości kawy jak również od oczekiwanego stopnia wypalenia. Wypalenie 50 gram kawy zajmuje ok 5 min. Tak przygotowane ziarno należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podczas palenia ziarna tracą na wadze ok 20-30% ale zwiększają swoją objętość o ok. 30-50%
Pod poniższym linkiem filmik instruktarzowy:
|