Kawa zielona - zielona kawa pochodzi z Brazylii, gdzie jej uprawa wygląda tak samo jak w przypadku zwykłej czarnej kawy. Cechami, które je dzielą jest przede wszystkim barwa, właściwości oraz proces obróbki. Czarna kawa zawdzięcza swój kolor procesowi palenia, po którym zyskuje również wyjątkowy aromat i smak, traci jednak pewną wartościową, z perspektywy wpływu na zdrowie, substancję. Zielona kawa, której obróbka kończy się przed paleniem zachowuje ten ważny składnik, którym jest kwas chlorogenowy. Zielona kawa zawiera także polifenole i antyoksydanty.
Działanie:
Kwas chlorogenowy ACG - według badań naukowych opóźnia przyswajanie cukrów i zapobiega magazynowaniu się tłuszczu
Antyoksydanty - to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka *
Polifenole - występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka *
Napar z zielonych ziaren ma cierpki i kwaskowaty smak i nie posiada charakterystycznego zapachu kawy.
Sposób przyrządzenia:
Do filiżanki wsypujemy 10g kawy (3 łyżeczki). Następnie zalewamy wodą o temperaturze ok.90°C. Po 5 minutach odcedzić i wypić. Spożywać 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.
Kraj pochodznia: Brazylia
Opakowanie zawiera: 1kg kawy mielonej