Zielona kawa to najzwyklejsze ziarna kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. Ponieważ w ziarnach kawy nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, to nie mają one takiego aromatu i smaku, bez zmian pozostaje natomiast zawartość kofeiny. Zielona kawa od kawy palonej różni się oczywiście kolorem oraz smakiem, który jest znacznie łagodniejszy i pozbawiony goryczki.
W czym jednak tkwi ogromna popularność, którą w bardzo szybkim tempie zdobywa ta nie palona wersja kawy? Chodzi tutaj o kwas chlorogenowy. Związek ten jest ważnym elementem metabolizmu roślin, a dodatkowo okazał się bardzo silnym antyutleniaczem. Co się okazuje, jego połączenie z kofeiną obniża dość znacząco stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie – pod postacią tłuszczu. Jednym słowem, prowadzi do utraty kilogramów. Najnowsze badania pokazują, że dzięki systematycznemu spożywaniu takiej kawy możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 20%.
UWAGA: Ziaren zielonej kawy nie należy wsypywać do ekspresu do kawy! Ziarna zielonej kawy są zbyt twarde i sprężyste. Umieszczone w podajniku ekspresu ciśnieniowego mogą go zapchać i trwale uszkodzić.
Sposób przygotowania naparu:
Przy każdym zakupie, próbka kremu gratis.
Więcej na stronie :