ZIELONA KAWA - zielony skarb natury
Moda na wszystko, co zielone nie omija naszych kuchni. Chętniej niż kiedyś sięgamy po zdrową zieloną herbatę, a coraz częściej także po zieloną kawę. Wyselekcjonowane ziarna kawowca, które nie przeszły obróbki poprzez palenie nie mają co prawda tego wyjątkowego aromatu i gorzkiego posmaku, charakterystycznego dla czarnej kawy, ale mają coś innego. Coś, co sprawia, że zieloną kawę poleca się przede wszystkim jako produkt wspomagający odchudzanie. To kwas chlorogenowy.
ODCHUDZAJĄCE ZIARNA
Kwas chlorogenowy to substancja o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, obecna między innymi w karczochach, głogu, ale także w ziarnach kawowca. Niestety podczas palenia ziaren poziom tej substancji w kawie ulega znacznemu obniżeniu, dlatego jedynie ziarna zielone, przed paleniem, mają tak dużą zawartość kwasu chlorogenowego. Ale odchudzający sekret zielonej kawy tkwi nie w samym kwasie, ale w jego połączeniu z kofeiną. To właśnie taka mieszanka substancji powoduje, że nasz przewód pokarmowy wchłania mniej glukozy z pokarmów, a tym samym sprawia, że mniej cukrów magazynuje się w naszym organizmie. Co więcej - kwas chlorogenowy połączony z kofeiną przyspieszają spalanie tłuszczów, dlatego pijąc zieloną kawę możemy chudnąć szybciej!
DLACZEGO WARTO PIĆ ZIELONĄ KAWĘ?
- wspomaga odchudzanie
- wpływa na redukcję tłuszczu, więc pomaga w walce z cellulitem
- ma działanie bakteriobójcze - może wspomagać leczenie infekcji
- oczyszcza organizm z toksyn
- obniża prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę
- u mężczyzn obniża ryzyko występowania kamieni żółciowych
- zawiera kofeinę, więc ma właściwości pobudzające