Kawa arabica Kenia jest bardzo doceniana przez miłośników kawy na całym świecie. Te bogate w smak ziarna uprawiane są na górskich płaskowyżach, które oferują roślinie doskonałe warunki pogodowe sprzyjające produkcji owoców kawy.
Charakteryzuje się wyraźną kwaskowatością oraz owocowo-winnym aromatem.
Znak „AA” klasyfikuje kawę jako zbiór najlepszej jakości, zawierający tylko największe ziarna, które posiadają największe bogactwo olejków aromatycznych.
Zielona kawa - czyli kawa, która nie została poddana procesowi palenia ziaren, wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Dzięki jej właściwościom regulowane jest tempo przyswajania węglowodanów w organizmie. Zawiera kwas chlorogenowy (ACG), który zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Kawa ta bogata jest także w wiele antyoksydantów i polifenoli.
Napar z zielonych ziaren ma cierpki i kwaskowaty smak i nie posiada charakterystycznego zapachu kawy. Niestety proces palenia niszczy wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy (ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać kawy, która nie była palona.