Java to wyspa w archipelagu indonezyjskim, która produkuje tak wyjątkową kawę, że stała się synonimem kawy sama w sobie. Jest to także najbardziej zaludniona wyspa na świecie.
Kawa Java Jampit to jedna z najstarszych znanych kaw, była pierwszą wprowadzoną do amerykańskich kolonistów w roku 1700. Znana również jako Djampita jest uprawiana na płaskowyżu Tjen na wschodzie Java.
Zielona kawa - czyli kawa, która nie została poddana procesowi palenia ziaren, wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Dzięki jej właściwościom regulowane jest tempo przyswajania węglowodanów w organizmie. Zawiera kwas chlorogenowy (ACG), który zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Kawa ta bogata jest także w wiele antyoksydantów i polifenoli.
Napar z zielonych ziaren ma cierpki i kwaskowaty smak i nie posiada charakterystycznego zapachu kawy. Niestety proces palenia niszczy wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy (ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać kawy, która nie była palona.