Kawa Indie Moonsooned Malabar jest specyficzna ze względu na sposób przerobu. Kawa z grupy monsunowej, po zbiorze wystawiana jest na działanie słońca. Wilgotność i temperatury są ściśle kontrolowane. Malabar to kawa pierwszej jakości o dorodnym, dużym, niemal idealnie czystym ziarnie, znakomitych właściwościach palenia i takiej też organoleptyce.
Na szczególną uwagę zasługuje, przyciągający oko każdego kupującego wygląd ziarna po upaleniu. Smak lekko goryczkowaty o niskiej kwaskowatości.
Zielona kawa - czyli kawa, która nie została poddana procesowi palenia ziaren, wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Dzięki jej właściwościom regulowane jest tempo przyswajania węglowodanów w organizmie. Zawiera kwas chlorogenowy (ACG), który zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Kawa ta bogata jest także w wiele antyoksydantów i polifenoli.
Napar z zielonych ziaren ma cierpki i kwaskowaty smak i nie posiada charakterystycznego zapachu kawy. Niestety proces palenia niszczy wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy (ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać kawy, która nie była palona.