Kawa Brazylia Santos zielona 250g
Kategoria: Kawy zielone
Opis produktu: Kawa zielona (do samodzielnego palenia, jeśli posiadają Państwo palarkę do kawy) . Najlepsza z kaw brazylijskich uprawiana w rejonie Sao Paulo. Kawa bardzo aromatyczna, pozbawiona kwaskowości i goryczki. Kawa o łagodnym, delikatnym, słodkawo-miodowym smaku. Charakterystycznym walorem tej kawy jest wyważony, intensywny aromat z delikatnym posmakiem czekolady.
Działanie:
Zielona kawa (nie palona) wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Reguluje tempo przyswajania węglowodanów. Zawarty w niej kwas chlorogenowy (ACG), zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Kawa ta zawiera również wiele antyoksydantów i polifenoli.Palenie kawy nadaje smak i aromat, ten który znamy i lubimy w filiżance czarnej kawy.
Napar z zielonych ziaren kawy ma kwaskowaty i cierpki smak oraz nie posiada charakterystycznego zapachu kawy. Niestety proces palenia niszczy wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy (ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać kawy, która nie była palona.
Sposób parzenia: Zielone niezmielone ziarenka należy zalać gorącą wodą i odczekać, aż napar nabierze zielonkawego koloru. Napar pije się kilka razy dziennie.
Kawa ta zawdzięcza swoją nazwę portowy w Brazylii przez, który przepływa. Charakteryzuje się niską kwasowością oraz łagodnym i delikatnym smakiem. Gatunek Santos pochodzi ze stanu Sao Paulo i reprezentuje najwyższą jakość.
Dzięki zawartości kofeiny kawa doskonale pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne. Właściwości te sprawiają, że kawę pije się jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godzinie. Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach na korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre choroby, jak marskość wątroby, kamienicę żółciową, chorobę Parkinsona i wiele innych
By mieć pewność, że napój przyrządzony z kawy będzie apetyczny i wyjątkowy, należy zaopatrywać się w nią w sklepach specjalizujących się w jej sprzedaży.
Kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu (lodówka). Kawę zalewamy świeżym wrzątkiem (wodą źródlaną).
Kawę zieloną można samodzielnie wypalić na przykład przy promocji patelni.
|