Kawa Oquendo jest sztandarowym produktem renomowanej hiszpańskiej palarni kawy Fast Eurocafe S.A.. Dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu i niezwykle dopracowanym sposobom doboru najlepszych ziaren, ich wstępnego przygotowania, a wreszcie procesu palenia i pakowania, marka Oquendo szczyci się dzisiaj tytułem najpopularniejszej kawy w północnej części Półwyspu Iberyjskiego. Oquendo jest również najczęściej wybieraną kawą, przez przedstawicieli bardzo wymagającego, hiszpańskiego rynku HoReCa (Hotels, Restaurants, Catering). Pasję i dbałość o najwyższą jakość kaw produkowanych pod marką Oquendo, potwierdzają liczne nagrody oraz wyróżnienia uzyskane w ostatnich latach przez firmę Fast Eurocafe. Zaliczają się do nich przede wszystkim: iTQi Award, International Summit Award New York, Product of the Year in Spain, Popularity Master in Spain. Dzięki połączeniu zamiłowania do tworzenia najwykwintniejszych kawowych kompozycji z zaawansowaną technologią zastosowaną do ich produkcji, firma Fast Eurocafe posiada od wielu lat certyfikat jakości ISO 9001.
Kawa Oquendo Tueste Torrefacto 1 kg jest najbardziej popularną ze wszystkich kawowych kompozycji produkowanych pod marką Oquendo. Ziarna użyte do produkcji tej niepowtarzalnej mieszanki pochodzą z różnych zakątków globu – od południowoamerykańskich Arabik (50%, Brazylia, Nikaragua), poprzez afrykańskie (Uganda) i azjatyckie (Indie) odmiany ziaren gatunku Robusta. Swój niespotykany popyt kawa Oquendo Tueste Torrefacto zawdzięcza licznym atrybutom, wśród których wymienić należy przede wszystkim brak kwaskowatości oraz bardzo znikomy posmak goryczki. Ponadto kawa Oquendo Tueste Torrefacto charakteryzuje się dość łagodnym, jednakże pełnym smakiem oraz wybornym, intensywnym aromatem. Na filiżance buduje piękną, obfitą creme. Zawartość ziaren prażonych w sposób torrefacto wynosi w jej przypadku 30%.
Torrefacto jest to specyficzny sposób palenia kawy stosowany od XIX wieku przede wszystkim w Hiszpanii i Portugalii oraz Kostaryce, dający niepowtarzalny smakowo-wizualny efekt. Cały sekret prażenia kawy w sposób torrefacto polega na dodaniu w ostatniej fazie palenia odpowiedniej ilości cukru. Dzięki takiemu zabiegowi ziarna po zakończonym procesie prażenia uzyskują charakterystyczny połysk w postaci otaczającego ich szkliwa. Ziarna torrefacto miesza się z ziarnami naturalnymi w ilości nie większej niż 40-50%. Przygotowana w ten sposób kompozycja charakteryzuje się delikatnie wyczuwalną, przyjemną goryczką, dużo większą mocą oraz zdecydowanie mniejszą kwaskowatością. Ponadto, co zostało naukowo dowiedzione, ziarna wypalone w sposób torrefacto zawierają w sobie niezwykle dużą ilość przeciwutleniaczy, co ma jak powszechnie wiadomo niebagatelne znaczenie w profilaktyce antyrakowej.
Wyśmienita, oryginalna kawa Oquendo Tueste Torrefacto produkcji hiszpańskiej wprost idealnie nadaje się do przygotowania w tradycyjny sposób jak również za pomocą ekspresów ciśnieniowych, kolbowych, przelewowych, kafetiery lub kawiarki.
Termin przydatności do spożycia: Listopad 2013